04/25/18 05:17
(http://www.clubz.bg/)

Световният индекс за свободата на медиите през 2018 г.: България продължава да пада

България продължава да пада в Световния индекс за свободата на медиите и е държавата членка на ЕС, която е с най-ниски показатели. От 109-ото място през м.г. в новия индекс, огласен от "Репортери без граници" ,тя вече е на 111-ото място. Въпреки че в момента е председател на Европейския съвет с акцент върху интеграцията на Западните Балкани, данните показват, че индексът на България е по-нисък от този на всяка от държавите в тази част на европейския континент. Широко разпространени остават корупцията, както и неправомерните отношения между медии, власт и олигарси, е оценката на "Репортери без граници".

Световният индекс за свободата на медиите показва нарастваща враждебност към журналистите навсякъде, отчитат от организацията. Лошото отношение към медиите, което открито се окуражава от политическите лидери, както и опитите на авторитарните режими да изнасят извън държавите си тяхното виждане за журналистика създават сериозни заплахи пред демокрациите.

Като цяло в света цари климат на омраза и недоверие към медиите, е оценката на "Репортери без граница". Индексът оценява състоянието на свободата на медиите в 180 държави по света всяка година.

Тревожното е, че враждебността и отрицателните настроения към журналистите вече не е приоритет на политическите лидери в авторитарните държави като Турция, която пада в класацията с две места и е 157-ма, или Египет (161-во място), където медия фобията е официално прокламирана, а журналистите често са обвинявани в тероризъм, ако не са удобни на режимите, и са хвърляни в затвора.

Все повече демократично избрани лидери вече не възприемат медиите като част от демокрацията, а като противници, към които открито показват неприязънта си. САЩ, страната на Първата поправка в конституцията, при управлението на Доналд Тръмп падна още две места до 45-ата позиция. Тръмп нарича репортерите "врагове на народа", понятие, някога използвано от Сталин.

Първото място отново е за Норвегия, която е следвана от Швеция. На дъното е Северна Корея.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване