04/25/18 13:40
(http://regiona.bg/)

Тревожно: Нито едно доброволно семейство в Благоевград не иска без пари да гледа изоставени деца, приемният родител взима 750 на месец

В Благоевград вече няма нито едно доброволно семейство, което да иска да гледа изоставени деца. И това е така,тъй като услугата не се заплаща. Всички 95 приемни семейства са професионални и извършват „приемна грижа“, което означава, че получават заплата за оглеждане на дете. Това съобщи главен експерт от Дирекция „Социална подпомагане“ област Благоевград Станка Михова на пресконференции.

Общо 80 деца са настанени в такива семейства. Всеки приемен родител получава възнаграждение от 80 стотинки за един работен час, 19 лева за един ден, като чистата сума за месеца е 584,50 лв. Приемният родител няма право на отпуск, работи в режим 24 часа /7 дни/ и 365 дни. Няма право на обезщетения за болнични и майчинство и други. Към средствата за месечна издръжка на дете, настанено в приемно семейство, се изплащат и месечни помощи до навършване на средно образование. Средствата за месечна издръжка на дете, настанено в приемно семейство, се отпускат без да се взема под внимание размера на доходите на приемното семейство. Към сумата, която е определена за получаване се начисляват и детските надбавки.

Погледнато от друг ъгъл се получава една прилична сума от 650 лева до 750 лева на месец възнаграждение. Всеки би казал на фона на това, че област Благоевград е на предпоследно място по заплащания на труда, че тези пари са добри и си заслужава да се заемеш с такова нещо. Въпреки това тенденцията сочи, че броят на семействата, които искат да станат приемни родители в област Благоевград намалява. А в момента вече няма и доброволци да гледат деца, последното доброволно семейство се е отказало в началото на тази година. Детето, което е живяло при тях е навършило 18 години и хората не желаят да гледат вече деца.

Станка Михова напомни, че в момента е вторият транш за раздаване на хранителни продукти на нуждаещи се лица. От 10 април до 4 май от 13,00 часа до 17,00 часа в ж.к. „Ален мак“ на улица „Борис Ангушев“ 9-то ОУ , селата около Благоевград и квартал „Грамада“ на улица „Климент Охридски“ №3 всички нуждаещи се одобрени от програмата ще могат да получат индивидуален пакет от хранителни продукти съдържащ седем вида храни – бисквити, леща, консерва скумрия, мед , доматено пюре, лютеница и грах.

Материалът Тревожно: Нито едно доброволно семейство в Благоевград не иска без пари да гледа изоставени деца, приемният родител взима 750 на месец е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване