04/26/18 06:22
(http://www.klassa.bg/)

Художник чества юбилей с 60 платна и авторски песни

 Със самостоятелна изложба на връх 1 май в старозагорската зала „Байер“, на която ще представи 60 свои платна, рисувани през различни периоди от живота си, ще отбележи 60-та си юбилейна годишнина художникът Валентин Дончевски. Платната, част от които са били представяни на Парижкия есенен салон през последните 6 години са рисувани в различни стилове, които авторът експериментира. За пръв път ще бъдат показани десет нови работи, при които са използвани елементи от ръчно тъкани черги от различни етнофолклорни региони .

При откриването на изложбата Дончевски ще изпълни за дошлите да го поздравят приятели и почитатели няколко песни по свои стихове и музика. Изборът на 1 май за откриването на изложбата навършващият 60 години на 26 април художник обяснява с думите: „Международният ден на труда е може би най-подходящ за тържеството, тъй като изкуството изисква много труд и себеотдаденост!“.

Валентин Дончевски е възпитаник на великотърновския университет, зад гърба си има няколко десетки самостоятелни изложби, носител е на почетен диплом и сребърен медал от Генералната асамблея на Асоциацията ASL (Arts sciences letters/ и е автор на 4 поетични сборника и книга със сентенции.

Негови работи са  притежание на множество галерии и частни колекции, сред собствениците им са българския патриарх Неофит и руския Кирил.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване