04/27/18 07:42
(http://budnavarna.bg/)

Библиотеката въвежда първите в страната електронни читателски карти

Регионалната библиотека “Пенчо Славейков“ във Варна въведе първите в страната електронни читателски карти. Системата заработи първо в отдела за детска и юношеска литература, а след това и в централната заемна на библиотеката. Приложението е разработено за всякакви мобилни устройства.

Всеки регистриран клиент на варненската библиотека вече може да получи и електронен вариант на читателската си карта. Тя е безплатна и може да замени или да се ползва успоредно с обикновената пластика.

Радка Калчева, директор на РБ “Пенчо Славейков“ – Варна обясни пред БНТ: „Идеята е, че библиотеката трябва да отговори на съвременните изисквания и всеки един, който разполага със смартфон или някакво друго мобилно устройство, може да ползва услугите ни с тази електронна карта.“

Варненската регионална библиотека е сред културните институти, най-бързо и последователно въвеждащи новите технологии в работата си, повече от 90% от фонда й е дигитализиран. Читателските картони отдавна са електронни, а и процедурата за заемане на книги за дома е изцяло автоматизирана. Плановете на екипа са електронните услуги да се разширят и скоро да има възможност поръчването на книги, библиографски справки и проверки да става по електронен път.

Материалът Библиотеката въвежда първите в страната електронни читателски карти е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване