04/27/18 07:16
(http://www.klassa.bg/)

Властите в САЩ проникнаха с взлом в руското консулство в Сиатъл

 Американски официални лица са проникнали в руското консулство в Сиатъл, съобщиха руските медии, цитирайки източник от руското посолство в САЩ. Американските официални лица са разбили катинара и са влезли в резиденцията, където включили светлините и се опитали да влязат в основната жилищна сграда. Русия разглежда тези действия като "грубо нарушение" на Виенските конвенции за дипломатическите и консулските отношения и на американските закони.



Представител на Държавния департамент обясни, че американското правителство е извършило проверка на дипломатическата мисия за "осигуряване и защита на съоръженията и за потвърждение, че руските държавни служители са освободили помещенията".
 
Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова определи проникването на американските власти в консулството като враждебно завладяване. "Подкрепяно от държавата враждебно завладяване е рядък спектакъл", коментира тя.
 
 
 
"Ситуацията е абсолютно възмутителна, безобразна и безпрецедентна. Никога в историята на двустранните отношения не се е случвало нещо подобно – това, разбира се, е грубо нарушаване от страна на САЩ на основополагащи международно-правни норми“, заяви на брифинг Захарова, цитирана от РИА „Новости“.
 
Руските дипломати трябваше да напуснат консулството, след като му им беше заповядано да го освободят миналия месец от американските власти на фона на напрежението между САЩ и Русия заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в английския град Солсбъри на 4 март.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване