04/27/18 10:32
(transmedia.bg)

Историческа среща на лидерите на Северна и Южна Корея

 

Лидерите на КНДР и Южна Корея Ким Чен Ун и Мун Дже Ин се срещнаха на военно-демаркационната линия и си подадоха ръце и се поздравиха, предават агенциите. След това те бяха посрещнати от почетен караул и военен оркестър, преди да влязат в т.нар. „Къща на мира“ за разговорите.

Вътре Ким Чен Ун написа послание в специална книга, в която се подписват всички чуждестранни високопоставени гости. Според местни медии в него той казва, че сега започва нов момент в историята. Подобно послание Ким отправи и в началото на разговорите си с южнокорейския президент Мун Дже Ин: „Днес е исторически момент и много хора таят големи надежди. Ние трябва да постигнем добро споразумение, но ако то не се изпълнява правилно, няма да има голямо развитие и мнозина ще се почувстват предадени. Така че съм изпълнен с доста решителност.“ Мун Дже Ин каза още, че се надява на открит диалог и постигането на твърд ангажимент, така че корейският народ и хората, които желаят мир, да получат подарък. „Надявам се, че ще можем да говорим честно и да постигнем съгласие да дадем голям подарък на корейците и на хората по света, които искат мир.“

Пресичайки границата в пограничния пункт Панминчжон, Ким Чен Ун стана първият севернокорейски лидер от 1953 г., посетил Южна Корея. Историческото събитие бе излъчвано на живо за журналисти в Коян, близо до границата между двете корейски държави. През деня двамата ръководители ще обсъждат въпроси, свързани с подобряване на отношенията между Севера и Юга, мира и перспективите за обединение.

Сегашната среща на върха е третата в историята среща между лидерите на Юга и Севера. Преди това лидерите на двете страни проведоха преговори през 2000 година (Ким Де Чжун и Ким Чен Ир) и 2007 година (Но Мун Хен и Ким Чен Ир). И двете предишни срещи на върха се проведоха на територията на Северна Корея – в Пхенян.

Тази среща на върха стана възможна в резултат от затоплянето на отношенията между Сеул и Пхенян. Голям импулс на сближението придаде Зимната олимпиада в южнокорейския град Пьончан, където Пхенян изпрати свои атлети, група за поддръжка, запалянковци, както и художествени колективи.

Северна Корея обяви на 21 април, че спира опитите с ядрени оръжия и балистични ракети, както и че закрива ядрения полигон в Пунгери. След междукорейската среща на върха в Панминчжон, се обсъжда възможността за провеждане на среща на Ким Чен Ун с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Южна Корея също стана посредник в организацията на срещата между Ким Чен Ин и президента на САЩ Доналд Тръмп. Очаква се, че преговорите между Тръмп и Ким ще се състоят през юни тази година.

Всичко това беше предшествано от една година на сериозно напрежение на Корейския полуостров заради ядрената и ракетната програма на Северна Корея и изпитанията свързани с нея. САЩ и Япония дори стигнаха до заплахи, че ще използват военна сила срещу Пхенян, който отвръщаше на това с нови и по-големи ядрени изпитания.

Семейството на починалия американски студент Ото Уормбиър предявиха иск срещу Северна Корея за „жестоко изтезание и убийство“, съобщав междувременно германското издание Focus, цитирано от Агенция Фокус.

Фред и Синди Уормбиър заведоха делото във федерален съд във Вашингтон в четвъртък, става ясно от изявление на семейството, публикувано от няколко американски медии. Родителите на починалия американец подробно описват как синът им е бил малтретиран през 17-те месеца на неговото лишаване от свобода от „престъпния“ режим на севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

В изявлението Фред Уормбиър твърди, че неговият син е бил заловен като заложник и държан като политически затворник. В иска родителите говорят за Северна Корея като за ужасяваща държава, отговорна за умишленото причиняване на смъртта на сина им.

Ото Уормбиър бе арестуван в края на 2015 г. Тогава 21-годишният американец бе на екскурзия в Северна Корея за посрещането на Нова година. Той бе арестуван малко преди напускането му от страната и осъден за извършване на „враждебни действия“ срещу режима в Пхенян. Присъдата му бе за 15 г. трудов лагер. Почина няколко дни след завръщането си през юни 2016 г. в САЩ, когато стана ясно, че е бил в кома 15 месеца.

От редакцията подчертават, че делото е стартирано в „неподходящ“ момент за администрацията във Вашингтон, която се опитва да установи диалог с режима в Пхенян, за да бъдат стартирани преговори за ядрената програма на Северна Корея.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване