04/27/18 12:38
(http://www.clubz.bg/)

Румънският президент иска оставка на премиерката

Румънският премиер Клаус Йоханис призова днес премиерката Виорика Дънчила да подаде оставка, предаде Ройтерс.

Причина е подкрепата й за тайно споразумение за преместване на посолството на страната в Израел от Тел Авив в Йерусалим. Така тя е превишила правата си в сферата на външната политика.

Президентът на Румъния не може да уволнява министър-председателя. Държавният глава обаче може да предизвика вот на недоверие. Но дори това да стане, Дънчила лесно ще оцелее, тъй като партията й има комфортно мнозинство в парламента.

"Г-жа Дънчила не се справя на поста си камо министър-председател на Румъния и така превръща правителството в пречка за Румъния. Затова призовавам публично за нейната оставка", се казва в изявление на Йоханис.

Всяко решение за което и да било посолството е от компетенциите на президента. Клаус Йоханис твърди, че с него не са водени консултации нито за това, нито за държавното посещение на Виорика Дънчила в Израел миналата седмица заедно с лидера на нейната Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня.

Дънчила заяви, че одобреният от нея меморандум е конфиденциален и все още не може да бъде огласен публично.

Президентът Йоханис, който има последната дума по въпросите на външната политика, заяви, че преместването на посолството в Йерусалим може да наруши международното право. Градът не е признат от всички за столица на Израел поради претенциите на палестинците за суверенитет върхпу него.

"Миналата седмица в правителството е бил обсъждан таен документ, таен външнополитически меморандум. Това е голяма грешка", каза Йоханис.

Дънчила все още не е коментирала призивите да се оттегли.

Румъния би могла да бъде първата страна от ЕС и една от много малкото в света, които ще преместят посолството си в Израел, след като през декември 2017 г. американският президент Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на еврейската държава.

От румънското външно министерство заявиха, че меморандумът е само началото на процес на всестранни консултации и че всъщност става дума за търсене на възможно най-добрата позиция, която да заеме Румъния.

Оттам допълниха, че Букурещ винаги е подхождал балансирано към израелско-палестинския конфликт и че е за двустранно признаване на палестинската държава.

Очаква се САЩ да преместят посолството си от Тел Авив в Йерусалим на 14 май.

Българската позиция относно решението на Вашингтон беше огласена още през декември м.г.: "Всяка промяна на статута на Йерусалим, която не е постигната посредством израелско-палестински преговори, би могла да се отрази негативно на усилията за възобновяване на близкоизточния мирен процес. В качеството си на страна-членка на ЕС България ще остане ангажирана с регионалните и международните партньори, в това число с „Квартета” за Близкия изток, в подкрепа на усилията за възобновяване на мирните преговори за намиране на решение на конфликта на основата на принципа за две държави, съжителстващи в условията на мир и сигурност", обяви МВнР.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване