04/28/18 15:58
(transmedia.bg)

Eвропейските либерали пак поискаха ГЕРБ да развали коалицията с националистите

 

Европейските либерали (АЛДЕ) на свой форум в София призоваха за пореден път правителството да прекрати коалиционните си отношения „Обединени патриоти“.

„Нападнах „Атака“ и ще продължавам да го правя, защото не е отговорно такава партия да е в управлението“, заяви председателят на АЛДЕ Ханс ван Баален в речта си за откриване на съвета на Партията на европейските либерали.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че партията му продължава да е гарант за евроатлантическата ориентация на страната и разказа историята и приноса на ДПС по пътя на България към НАТО и ЕС. „Карадайъ работи за бъдещето на Европа, макар да е в ролята на опозиционен лидер“, похвали го Ханс ван Баален.

Европейската народна партия (ЕНП) да отговори споделя ли коалиционната политика и култура на ГЕРБ, националистическата ориентация на партньорите им и да каже има ли промяна в евроатлантическата ориентация на ГЕРБ, както и за участието във властта на националисти, които са евроскептици, призова Карадайъ.

Лидерът на ДПС се обяви за превръщането на Европа в по-обединен съюз, в зона, свободна от радикализъм и за отрицание на модела „Европа на различните скорости“. За това обаче била нужна институционална и ценностна реформа. „За нас сценарий, в който Европа върви на няколко скорости, не е решение на общите ни проблеми“, каза Карадайъ. Той смята, че ЕС има нужда от обща европейска отбрана в рамките на НАТО, която да е важен стълб, за да се гарантира сигурността на европейските граждани, от обща охрана на границите на съюза, от по-силно икономическо пространство и единен пазар чрез членството на всички страни в еврозоната.

Карадайъ каза, че „уникалният етнически модел на България“  с „идеолог и стратег почетният председател на ДПС Ахмед Доган“ може да сработи на Балканите.

ДПС е категорично против идеята за Европа на различни скорости, добави той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване