04/29/18 10:40
(http://offnews.bg)

Яростен многохиляден протест посрещна лека присъда за групово изнасилване в Испания

Десетки хиляди хора излязоха гневни на протест по улиците на испанския град Памплона за трети пореден ден, след като петима мъже, извършили групово изнасилване на момиче, получиха леки присъди.

Те бяха осъдени на по 9 години затвор за "сексуално посегателство", което мнозина смятат за твърде леко определение за деянието. Протестиращите са убедени, че тези присъди са крайно недостатъчни, а престъплението е изнасилване, а не просто посегателство.

Мъжете, нарекли себе си "Глутницата", нападнали 18-годишно момиче по време на фестивала за надбягване с бикове в града през 2016 г. Наобиколили я в малка ниша, съблекли я и я изнасилвали. Единият заснел насилието с телефона си. Споделил го в група в WhatsApp, наречена "Глутницата", чиито членове празнували стореното.

Случаят предизвика отклик в цялата страна, протестиращи хора излязоха по улиците на Мадрид, Барселона и Валенсия. В Памплона протестираха повече от 30 хил. души по данни на полицията.

Испанският хаштаг #cuéntalo, което означава "кажи го", се разпространява масово през последните дни, заедно със споделянията на хора за преживяно сексуално насилие в знак на солидарност с нападнатото момиче.

Петмесечното дело се гледа при закрити врата, за да се запази в тайна самоличността на момичето. Прокурорите поискаха по повече от 20 години затвор за всеки от насилниците. Жертвата ще обжалва леките присъди. Мъжете - също, защото смятат, че тя е несправедливо тежка.

Петимата са в ареста от 2016 година. Присъдата включва също те да платят 50 000 евро обезщетение на момичето. Един от тях трябва да плати допълнително 900 евро, защото е откраднал телефона ѝ.

В отговор на протестите испанското правителство обяви, че ще преразгледа класификацията за сексуални престъпления.

След произнасянето на присъдата, националната полиция публикува туита: "Не е не", заедно с телефона за спешни случаи. "Ние сме винаги с вас", допълват полицаите в посланието си в социалната мрежа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване