05/02/18 12:45
(http://budnavarna.bg/)

Възможност за обезвреждане на боеприпаси край Варна притесни съветници

снимка: Будна Варна

Възможност за изготвяне на специализиран ПУП-ПРЗ за имот до село Константиново е поискало предприятието „Терем-КРЗ Флотски арсенал“ от Община Варна. Целта е част от всичките 28 дка на дружеството в района на Белославското езеро да бъдат превърнати в площадка за обезвреждане на отпадъци. Комисията по архитектура към местния парламент отложи разглеждането на въпроса заради неяснота около това какво и как ще бъде унищожавано, както и какви рискове крие за населението в района.

От инвестиционното предложение, представено пред РИОСВ още преди месеци, става ясно че се касае за утилизация на морски боеприпаси. Става въпрос за оръжия, които са на въоръжение във Военноморските сили и са включени в списъка на излишните за Българската армия. Процесите следва да се извършват на територията на обособен специализиран „Минно-торпеден“ участък за ремонт на морски боеприпаси в местността „Лъджата“.В случая не се предвижда изграждане на нова или промяна на съществуващата техническа инфраструктура. Достъпът до посочения участък е осигурен посредством съществуващите вътрешнозаводски пътища. Не се предвиждат и изкопни дейности, както и такива, при които се използва взрив. Процесите по утилизация не са свързани с емисии на вредни вещества в атмосферния въздух, става ясно от инвестиционното предложение. Очаква се образуване на незначително количество отпадъчни води, които след първично пречистване (утаяване) в 3 вани с преливници ще се транспортират до действаща пречиствателна станция на територията на завода, става ясно още от документите до РИОСВ.

На заседанието на комисията обаче подобна информация не бе представена. Главният архитект на Община Варна обясни, че знае единствено, че се касае за депо за неопасни отпадъци без да е уточнен видът им. Председателят на комисията Димитър Карбов обаче посочи, че най-вероятно става въпрос за утилизация на боеприпаси, което би могло да крие и съответните рискове за живущите в близост. По думите му е редно да се яви представител на предприятието или Министерството на отбраната, който да даде подробности за проекта. Неяснотата около въпроса накара съветниците да отложат разглеждането на проблема за следващо заседание, когато да получат правно становище и да поканят представителите на заинтерисованите страни.

Арх. Бузев добави, че и в момента на територията на предприятието има депа, където се съхраняват продукти, изискващи специална охрана.

източник: Морето.нет

Материалът Възможност за обезвреждане на боеприпаси край Варна притесни съветници е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване