05/02/18 08:28
(http://budnavarna.bg/)

Лютви Местан с максимална глоба за агитация на турски език

Лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан ще плати максимална глоба в размер на 2000 лева за агитация на турски език във варненско село. Случаят е от предизборната кампания миналата пролет, а санкцията вече е влязла в сила, след като беше потвърдена на всички съдебни инстанции, показа проверка на Дарик.

На 15 март 2017 година Местан е на предизборна среща във варненското село Медовец. На митинг пред сградата на кметството пред десетки симпатизанти той държи реч, по-голямата част от която е на турски език. За това свидетелстват петима полицейски служители, които са охранявали партийната проява. Районната избирателна комисия прави проверка на случая, а областният управител налага на Местан глоба за 2000 лева.

Решението е обжалвано първо пред Районния съд в Провадия, пред който Местан изтъква, че в словото си на турски език не е извършвал политическа агитация. Доводите му са отхвърлени и санкцията му е потвърдена. Същото прави и Административния съд и така решението става окончателно.

В село Медовец, където всяка година се организира митинг за Майските събития от 1989 г., ДОСТ записа един от най-добрите си резултати във Варненска област, като само няколко гласа не достигнаха на партията да изпревари основния си конкурент на миналогодишните парламентарни избори ДПС.

Седмица преди Местан да говори там на майчин език активисти на партията агитираха на турски чрез микробус с монтирани тонколони във варненския квартал „Аспарухово”. За това нарушение също беше наложена санкция в размер на 2000 лева, който обаче после беше отменена от съда.
Лютви Местан многократно е нарушавал забраната за агитация на друг език, различен от българския, не само като лидер на ДОСТ, но и на ДПС преди това. В повечето случаи санкциите са падали в съда.

източник: Дарик

Материалът Лютви Местан с максимална глоба за агитация на турски език е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване