05/02/18 06:50
(http://www.klassa.bg/)

Рекордни добиви в САЩ свалят цената на петрола

 Световните котировки на петрола във вторник се понижиха, като основната причина са нарастващите добиви в САЩ, съобщава „Прайм“.

Нефтът срт Brent падна с 0,78% - до 74,11 долара за барел, а юнските доставки на северноамериканския лек суров петрол WTI - поевтиняха с над 1 на сто до 67,86 долара.

В понеделник управление за енергийна енергийна информация (EIA) на САЩ съобщи за увеличаване на производството на нефт в страната през февруари до рекордните 10,264 млн. барела, което е с почти 3 на сто над януарските добиви.

Междувременно стана известно, че Русия ще достави средно 19% по-малко суров петрол през основните си пристанища на Балтийско и Черно море през първите пет месеца на 2018 г. спрямо миналата година. Същевременно тръбопроводните доставки за Китай са скочили с 43% през първите три месеца на годината според данни на държавния концерн „Транснефт“.

Засега намаляването на руските доставки не се отразява на цените благодарение на започналите сезонни ремонти на рафинериите в Европа, които преработват петрола в горива. Руският петрол сорт Urals се котира на близо четиригодишен минимум.

Спадът на доставките от Русия обаче се усеща на пазара за наемане на петролни танкери, който вече е под натиск заради свръхпредлагането на кораби и ограниченията, наложени от ОПЕК върху производството.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване