05/02/18 12:22
(transmedia.bg)

Страните без върховенство на закона ще остават без европейски фондове

Eвропейската комисия официално предлага предлага процедура за спиране на европейското финансиране за държавите членки, в които има „всеобщи слабости в прилагането на принципите на правовата държава“. Предложените нови инструменти ще позволят на Съюза да спре, намали или ограничи достъпа до финансиране от ЕС по начин, който е пропорционален на естеството, тежестта и обхвата на слабостите в прилагането на принципите на правовата държава.

Решение за спиране на средствата ще се предлага от Комисията и ще се приема от Съвета на ЕС чрез гласуване с квалифицирано мнозинство.

„Ще обезпечим доброто финансово управление чрез първия по рода си механизъм за принципите на правовата държава. Това е начинът да действаме отговорно с парите на нашите данъкоплатци. Сега са наред да действат Парламентът и Съветът. Убеден съм, че трябва да се стремим да постигнем споразумение преди изборите за Европейски парламент следващата година“, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в разпространеното официално съобщение.

В съобщението от ЕК, цитирано от „Дневник“ се обяснява, че предложените нови правила и регулации имат за цел защита на бюджета не само от установени слабости на върховенството на закона, но и от заплаха за появата на такива. Те ще бъдат задействани в случаите, когато има заплаха за:

– правилното функциониране на органите, прилагащи бюджета на ЕС

– правилно функциониране на разследването и публичното преследване на измами или корупция, свързани с бюджета

– ефективна оценка на правораздаването от независими съдилища

– предотвратяване и санкциониране на измами, корупция или други нарушения на законите на ЕС, свързани с бюджета

– ефективно и навременно сътрудничество със Службата за измами с еврофондове (OLAF) и със Службата на европейския прокурор.

Кои фондове ще бъдат засегнати

– всички фондове на Европейския съюз, които са обект на съвместно управление

– фондове с пряко или косвено управление, където финансов бенефициент е правителствен орган (национално правителство, регионална или местна власт, обществена институция или частна организация, на която е възложено изпълнението на обществени услуги)

 

„ЕС е общност, основана на върховенството на закона. На независимите съдилища на национално и на съюзно ниво е поверено да следят за спазване на съвместно договорените правила и регулации, както и как се прилагат те от всички страни членки“, се казва в обяснението за предложената днес мярка. „И в момента от страните членки се изисква да покажат, че правилата и процедурите им за финансово управление на парите от ЕС са стабилни и достатъчно финансирани, за да бъдат защитени те от злоупотреби или измами. Но няма механизъм за защита на парите на европейските данъкоплатци в случаи на дефицит на върховенство на закона в определена страна член. Само независимо правораздаване, спазващо върховенството на закона и сигурност на правната среда във всички страни членки може в крайна сметка да гарантира, че парите от бюджета на ЕС ще бъдат достатъчно защитени.“

Фактът, че за одобряване на своеобразните санкции срещу страни нарушители ще е нужно квалифицирано мнозинство, означава, че ако техен обект са критикувани страни като Унгария, Полша или България, техните правителства няма да могат да блокират вота, дори ако съберат подкрепата на няколко съмишленици.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване