05/02/18 21:29
(http://budnavarna.bg/)

Съдът остави в ареста двама наркопласьори

снимка: Будна Варна

Апелативният съд във Варна потвърди първоначалния арест на Валентин Мицов, привлечен като обвиняем за държане на амфетамини, предназначени за разпространение, съобщиха от пресцентъра на съда за BudnaVarna.bg.

Миналата седмица Варненският окръжен съд намери всички законови основания и задържа под стража Валентин, който след броени дни ще навърши пълнолетие. Припомняме, че при полицейска проверка на 24 април тази година в младежа били намерени 26 пакетчета с кристално вещество. Експертна справка установила, че това е амфетамин с тегло 2,01 гр.

Днес втората съдебна инстанция сподели аргументите на ОС – Варна за първоначалния арест, които се основават на събраните в хода на разследването доказателства. Преценката им води и този съд до обосновано подозрение, че Мицов е съпричастен към престъпното деяние, което се наказва от закона с лишаване от свобода от 2 до 8 години. Апелативният съд сподели твърдението на защитата, че няма опасност младежът да се укрие, но е реална възможността той да извърши престъпление. Основание за това съдът намира в предходното му осъждане и то за същото престъпление. След споразумение, сключено с Окръжна прокуратура във Варна, ОС – Варна му е наложил през 2017 година наказание „Пробация“ за срок от 6 месеца, а срокът на това наказание е изтекъл на 10 март тази година.

В друго съдебно заседание Варненският апелативен съд потвърди определение на ОС – Варна, с което е бил определен първоначалният арест на Рафет Бетол, разследван за притежание на хероин и амфетамини, предназначени за продажба. При специализирана полицейска операция, проведена миналата седмица, служителите на реда иззели от него 145 пакетчета с хероин, чието тегло е близо 5 грама и 137 пакетчета, в които експертите установили производни на амфетамина с тегло 8, 225 грама.

Апелативният съд остави без уважение жалбата на обвиняемия срещу първоначалното задържане под стража и се позова на събраните в хода на досъдебното производство доказателства и гласни свидетелства. Преценката им води до обоснования извод, че 48 годишният мъж е съпричастен към деянието, за което е привлечен като обвиняем. Въпреки че Рафет не е бил осъждан и няма криминална регистрация, съдът намира, че с оглед на вида и количеството на иззетата дрога, реална е опасността обвиняемият да се укрие, за да се предпази от тежестта на санкцията, предвидена от закона (от 2 до 8 години затвор).

С оглед на обстоятелството, че Бетол има малки деца и съпруга със сериозни здравни проблеми, Варненският апелативен съд указа на водещия разследването да извърши проверка кой полага грижи за децата и ако е необходимо да се вземат мерки за тяхното отглеждане.

Определенията на Варненския апелативен съд, с които бе потвърден първоначалния арест на Валентин Мицов и на Рафет Бетол, привлечени като обвиняеми в различни досъдебни производства за притежанието на наркотични вещества, предназначени за разпространение не подлежат на обжалване.

Материалът Съдът остави в ареста двама наркопласьори е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване