05/03/18 07:15
(http://regiona.bg/)

Автентичните Зелени партии в Благоевград се обединиха в името на Скаптопара

Двете автентични партии на зелените в Благоевград се обединиха в името на запазване на древния град Скаптопара край село Покровник на трасето, на което се изгражда АМ Струма.
ПП „Партия на Зелените“ в лицето на Андон Тодоров, Янка Шейтанска , Александър Стойков и д-р Цветозар Балабанов първи подкрепиха подписката внесена от Сашо Милчев, който заедно с Валери Смиленов е представител на другата зелена партия ПП „Зелена Партия“.

На изминалата сесия на ОбС Благоевград Сашо Милчев внесе предложение от група съветници и граждани да се свика референдум свързан с откритите археологически разкопки в землището на Покровник. Целта на референдума е да могат гражданите да изкажат мнение по въпроса, за да бъдат запазени разкопките като паметник на културата.

В събота бе организиран протест чрез социалната мрежа край разкопките Бдителни граждани създадоха група „Ние сме против застрояването на разкопките около Благоевград”. На протеста тогава дойдоха и общинските съветници Сашо Милчев, Валери Смиленов, Калоян Ханджийски, Кирил Ваклинов.
За тези разкопки се знае много отдавна, археолозите имат сведения за наличието на античен римски град от преди 73 години, но въпреки това трасето на този ЛОТ от АМ Струма е проектирано точно през това място.

Казусът е много сложен според академиците от БАН древният град може да се измести пред РИМ Благоевград и така ще бъде запазен. Благоевградчани искат той да остане на мястото си и да се реставрира.

Материалът Автентичните Зелени партии в Благоевград се обединиха в името на Скаптопара е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване