05/03/18 09:05
(transmedia.bg)

Баската организация ЕТА обяви разпускането си

Баската екстремистка група ЕТА обяви в писмо до баски институции и граждански организации в региона, че вече е разпуснала всичките си структури.

Писмото с дата 16 април беше публикувано вчера в испанския онлайн в. „Ел Диарио“. В него ЕТА признава отговорността си, че не е успяла да реши баския политически конфликт. Очаква се групата официално да обяви разпускането си по-късно тази седмица.

В писмото все пак се посочва, че усилията за баска независимост ще продължат, предаде „Ройтерс“. „Конфликтът не започна с ЕТА и не свършва с края на пътуването на ЕТА“.

Организацията е обвинявана за смърта на 853 души убити в акции от въоръжената й борба за създаване на независима баска държава в Северна Испания и Южна Франция.

ЕТА беше създадена по време на режима на Франсиско Франко. Групата привлече медиийното внимание с убийството на премиера на Франко – Луис Кареро Бланко, който беше посочен за негов наследник.

Баската кампания и сепаратиското движение постепенно отслабнаха отчасти заради отхвърлянето на насилствената тактика на ЕТА, но и заради липсата на подкрепа, след като баският регион получи по-голяма фискална автономия през 1981 г. Организация се отказа през 2011 г. от въоръжената борба.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване