05/03/18 07:00
(http://www.klassa.bg/)

Българинът на чеверме в Източните Родопи за Гергьовден

 

60 хотела по морето посрещнаха туристи от Израел и Германия * 85% от легловата база за сезона вече е продадена

- Г-н Драганов, туристи пренощуваха на магистралата, след като автобусът им спрял, защото му свършило горивото. Пътниците коментираха, че и седалките са били без колани. Как да сме сигурни, че избираме добър туроператор?

- Не веднъж съм казвал, че регистрацията на туроператорите и туристическите агенции трябва да бъде извадена от Министерството на туризма и да премине към бранша. Видяхме, че и току-що приетите поправки в закона отново оставят пропуск - над 3400 туроператори трябва да плащат безсмислена застраховка, а в същото време тези, които наистина трябва да носят отговорност, са около стотина. Затова отдавна казвам, че трябва да преминем към следната система - да има национална туроператорска асоциация и гаранционен фонд към нея. Ако беше така, в момента нямаше да коментираме въпроса защо пътниците са били на магистралата през нощта, а щеше да има осигурен транспорт, който да ги извози. По този начин хората щяха да организират пътуването си. Тази тема всъщност се дискутира години, но няма резултат. Дори през 2017-а се създаде работна група за обединение на бранша, но до момента тя е провела само едно заседание. Така че няма никакво развитие по въпроса.

  • - Нужно ли е обаче пресяване на тези фирми?

- Всичко е в ръцете на Министерството на туризма. От там се сертифицират и контролират съответните фирми. Затова ние пледираме да има още един отговорен орган и това да е националната асоциация на туроператорите и туристическите агенции, които да се занимават професионално с такива случаи. В момента излиза, че браншът е лишен от възможността да извършва контрол.

  • - В същото време обаче идват отново почивни дни. Къде българите ще прекарат Гергьовден?

- Основно в страната. Около 450 000 ще бъдат реализираните пътувания - средно по 50 000 на ден в страната и чужбина. Около 33 000 чужденци средно дневно пък ще посетят България. Става дума за посещения при близки и приятели и места с каменни къщи за гости, малки семейни хотели.

  • - Ще се търси ли традиционната българска кухня?

  • - Да, най-предпочитаното място по Гергьовден ще са Източните Родопи - Смолян, Златоград, Ивайловград, както и Банско, Добринище, Разлог, Гоце Делчев, където се подготвят различни туристически атракции. Хотелиерите ще наблегнат най вече на чеверметата. В същото време над 60 хотела по морето вече работят. Те ще бъдат посетени не само от българи, но и от много чужденци.

- Пристигнаха ли вече първите чужди туристи, според прогнозите се очакваха около 1 май?

- Да, туристите от Израел и от Германия пристигнаха дори по-рано. Сега очакваме тези от съседни страни – най вече от Румъния. Те пристигат у нас най вече с нискотарифните авиокомпании до летищата Варна и Бургас. Също трябва да акцентираме на културния туризъм в градска историческа среда, който вече представлява 2/3 от бранша в страната.

  • - А къде остава поклонническият туризъм що се отнася до празник като 6 май?

- Знаете, че това е празник на Българската армия, така че тук не можем да говорим за поклоннически туризъм, за който ставаше дума по Великден.

- Къде ще пътуваме в чужбина, кои страни избира българинът за тези почивни дни?

  • - Основно в Гърция. Характерно за пътуванията в последно време е, че не говорим за пакети, тъй като голяма част от туристите ползват услуги Airbnb и сами подготвят програмата си. Пакетите представляват 4% от пътуванията в чужбина. Става дума за около 3500 души от близо тези 70 000, които ще пътуват в чужбина.

  • - Към какви места ще се насочат сънародниците ни, какви забележителности искат да посетят?

  • - Общо взето, българите в Гърция търсят плажове, на които има сънародници. Това е тенденция от последните няколко години.

  • - През последните дни отново се заговори за дефицита на кадри. Готови ли са наистина хотелиерите да вдигнат драстично възнагражденията по морето, за да привличат служители, и ще разчитаме ли отново на вносна работна ръка от Украйна и Молдова?

  • - По отношение на кадрите започваме да изпитваме глад във всички области в икономиката, не само в туризма. Един от инструментите за решаване на този проблем е увеличението на заплащането. Ако имаме високи възнаграждения, тогава можем да привличаме кадри и от Франция, Германия и Англия. Имаме чужденци в някои хотели, които работят като мениджъри или готвачи и са много добре заплатени, дори получават допълнителни възнаграждения. Договорите им са съобразени със страните, от които идват. Това до известна степен дискриминира българските служители, които получават по-ниски заплати. За да си позволят добри заплати, обектите на хотелиерите трябва да са на много добро ниво, с постоянна заетост и да предлагат услуги на нормални европейски цени. Само тогава могат да плащат европейски заплати. В Бургас и Поморие например има хотели, които работят целогодишно и успяват да плащат добри възнаграждения на работниците си през цялата година. Затова и нямат проблем с кадрите. Много други пък, които не могат да се организират и се страхуват да започват целогодишна работа, осъзнават, че тази тактика не е печеливша и по този начин губят персонала си. Оттук насетне пътят е един - целогодишна работа на хотелите. Нискотарифните авиокомпании ще продължат да летят и през есенно-зимния период до летищата Варна и Бургас и онези, които могат да работят целогодишно, ще останат на пазара. Другите ще трябва да разчитат предимно на семействата си, защото не могат да наемат работна ръка отвън.

  • - Добри ли са обаче прогнозите за сезона, как вървят ранните записвания?

- Имаме изцяло договорена леглова база за целия летен сезон. Това се прави от 350 големи туроператори чрез 32 000 туристически агенции в Европа и света. Можем да кажем, че към момента е продадена 85% от легловата база.

- Ще се преборим ли обаче с една конкуренция като Турция, която наскоро заявихте, че се връща мощно на пазара?

- Може да кажем, че за този сезон сме се преборили с конкурентната дестинация Турция. Причината е, че от една година сме в продажба на този настоящ сезон. Така че ако говорим за конкуренция, трябва да имаме предвид 2020-2021 година. Засега почти цялата леглова база по първа линия на морето е запазена. А и трябва да имаме предвид, че сме доста малка дестинация като леглова база в сравнение с Гърция и Турция - ние имаме около половин милион легла, които предлагаме на туроператори в чужбина. Освен тях имаме още 1 милион, които се продават свободно чрез дигитална търговия. Това е големият резерв за икономиката - да имаме повече квартири, които да се предоставят свободно. Въпросът е, че все още не сме добре организирани, за да събираме данъци от тези хора.


 

Визитка:

Работи в сферата на туризма повече от 30 години
Завършил е Техническия университет в София и УНСС
През годините е заемал различни длъжности в сферата на туризма – екскурзовод, туристически представител, офис директор в международната търговска организация “Балкантурист”, изпълнителен директор на капитала на холдинга Balkan Holidays international, президент на клоновете на Balkan Holidays в Лондон, Ню Йорк, Рим, Москва, Кайро и др.
Взема участие в работата на много неправителствени организации – Българската асоциация на туристическите агенции, Българската асоциация за екотуризъм
До 2006 г. е председател на Съвета по туризъм и член на Българския туристически борд

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване