05/03/18 12:28
(http://regiona.bg/)

/Видео/ Важно предложение! Съветници заменят Синята зона с екологични винетки за 30 лв. на месец

Съветници от Партия на зелените в Благоевград настояват за провеждането на референдум за премахването на „Синята зона” в областния център. За сметка на това предлагат алтернативна организация на движението в центъра на града.
Съветникът Андон Тодоров обясни подробно на пресконференция днес , че това може да стане с въвеждането на екологични градски винетки, чиято месечна цена ще струва 30 лева и ще дава право да се паркира в центъра на Благоевград.

„В Благоевград има 35 000 автомобили, ако 10 000 собственици на автомобили си купят такива винетки, то в хазната на общината ще влизат всеки месец по 300 000 лева”, даде пример Тодоров. Според него,трябва да има нова реорганизация на движението, тъй като настоящата система за платено паркиране не работи достатъчно ефективно и не носи необходимите приходи в общинския бюджет.

Ето какво каза още Андон Тодоров:

„Слагането на автомати за билетчета за паркиране не е голяма инвестиция, но това е при условие, че има „синя зона“. Когато човек иска да премахне нещо търси алтернатива… Една от алтернативите, които ние ще предложим е екологична градска винетка. Реално тази винетка може да струва 30 лева. Когато собственик на автомобил си закупи винетка, той ще може да паркира на определени улици в града, очертани като бивша синия зона. На тези улици да бъдат направени очертания, къде може да се паркира, естествено със съответните информационни табели. При цена 30 лева на тази винетка, излиза, че 1 левче на ден струва паркирането. В Благоевград има 35 хил.автомобила, един бърз анализ доказа, че около 10 хил. автомобила, ако си закупят винетка, за да могат да паркират в централна градска част, ще се получи един добър приход за общината, а от друга страна разходите са минимални. Всичко това, ако стане ще го контролира общинска охрана. Тези, които са към Паркинги и гаражи ще се зачислят към общинска охрана, дори ако трябва ще се увеличи броят им. Защо казваме еко винетка!? Благоевград е на челните места по замърсяване, по този начин ще може малко да се намали замърсяването, поне в централна градска част, но ще има повече приходи…“

На въпрос на журналист ако 35.хил. души си купят винетка къде всъщност ще паркират,Тодоров обясни,че ще има повече приходи и с тях могат да се построят огромни паркинги.

„Ако това стане , това са огромни приходи, които могат с тях да се финансира строителството на огромни паркинги. Костадин Хаджигаев бивш областен управител онзи ден сподели, че съжалява за това, че бившият кмет Паскалев е предложил да се направи огромен паркинг под площада на паметника Гоце Делчев, който няма да струва толкова много, но не е направен. Един друг паркинг, има идея да се прави около пазара, но явно ще се чакат изборите… След една година предизборно явно всичко ще остане за тогава. Така че има как тези пари да се реинвестират в паркинги и зони“.

Материалът /Видео/ Важно предложение! Съветници заменят Синята зона с екологични винетки за 30 лв. на месец е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване