05/04/18 07:01
(http://www.clubz.bg/)

Икономисти до Белия дом: Не повтаряйте грешките от миналото

Над 1100 американски икономисти, сред които и петнайсетина носители на Нобелова награда, подписаха писмо, в което критикуват протекционистката политика на Доналд Тръмп и 
настояват Конгресът и Белият дом да не повтарят грешките от миналото, предаде АФП.

Писмото, което бе разпространено от националния съюз на данъкоплатците (National Taxpayers Union - NTU), бе предадено на американската изпълнителна власт снощи след месеци на активни протекционистки действия на Белия дом.

Президентът на САЩ обнародва на 8 март повишения на митата с 25 на сто за вноса на стомана и с 10 на сто - за алуминия. Той заплашва да въведе от 22 май мита за китайски стоки на стойност 50 милиарда долара, влизащи на американския пазар.

Тръмп зачести и заканите да изтегли страната от северноамериканския договор за свободна търговия, известен със съкращенията НАФТА, който обединява от 1994 година САЩ, Канада и Мексико.

Икономистите, сред които е Ричард Талър, носител на Нобелова награда за икономика за 2017 година и Едмънд Фелпс - за 2006 година, но също и бивши съветници на президента републиканец Джордж Буш (Харви Роузън, Уенди Грам) и още директорът по бюджета при републиканеца Роналд Рейгън, избраха символично 3 май, дата на която през 1930 година други икономисти поискаха от Конгреса да отхвърли закона "Смут - Хоули".

Този американски закон доведе до вдигането на митата върху 20 000 продукта и породи ответни мерки на търговски партньори на САЩ, изостряйки отрицателните последици от Голямата депресия.

"Конгресът не се съобрази със съвета на икономистите през 1930 година и американците платиха цената за това", се посочва в писмото. Икономистите, които са го подписали, настояват енергично да не бъде повтаряна същата грешка.

Те подчертават, че от 30-те години на миналия век икономиката е станала важен елемент от икономиката.

Те цитиран откъс от писмото от 3 май 1930 година, което продължава да бъде актуално:

"Убедени сме, че повишаването на митата би било грешка. Това би довело като цяло до скок на цените, които американските потребители ще плащат".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване