05/05/18 08:16
(http://www.clubz.bg/)

Ще празнуваме ли скоро новото име на Македония

Министрите на външните работи на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас потвърдиха, че е постигнат известен напредък по някои въпроси, свързани с 27-годишния спор за името на бившата югорепублика. Двамата ще възобновят преговорите, които се водят под егидата на ООН, на 12 май в София.

Двамата разговаряха в кулоарите на четиристранната среща Гърция-България-Албания-Македония в Солун тази седмица. Представителите на четирите държави се изказаха за по-бърза интеграция на Западните Балкани в ЕС, но една от основните пречки - гръцко-македонският спор за името на Македония, остава засега нерешен.

Според публикации в гръцки медии, на журналистически въпрос относно напредъка на преговорите Кодзиас заявил, че е готов да организира празненство след окончателното откриване на решение и:

"... мисля, че ще има такова и то ще е най-радостният момент за мен“.

Той допълни, че и македонската страна е на мнение, че е крайно време въпросът да бъде решен.

"Двете страни са наясно, че те не трябва да гледат краткосрочно, трябва да се съсредоточим върху смисъла на проблема. Сега трябва да се постигне компромис, мисля, че хората са с добра воля и могат да демонстрират политическо лидерство“, убеден е Кодзиас.

Основните разногласия остават по въпроса за внасянето на промени в конституцията на Македония, за което настоява гръцката страна, и по въпроса за обсега на употреба на името, което ще бъде договорено. 



Атина държи новото име да бъде вписано в македонската конституция. Македонският външен министър Никола Димитров посочи: "Целта е да намерим трайно решение, което и двете страни приемат - такова решение, което ще породи приятелство, а не фрустрация. Само такова решение може да е жизнеспособно и може да е трайно". 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване