05/07/18 19:40
(transmedia.bg)

Путин размества пешките в правителството си

Ключови фигури от обкръжението на руския президент Владимир Путин отпадат от състава на новото правителство. В понеделник Путин встъпи в длъжност в нов мандат като президент и очаквано посочи близкия си партиен другар в „Единна Русия“ Дмитрий Медведев за премиер.

Съставът на руското правителство все още не е официално обявен, но руските медии вече съобщават за поне пет знакови фигури, които губят позициите си на вицепремиери. Появяват се нови непознати досега лица.

Кой отпада

Според руското бизнес издание РБК Дейли с позицията си на вицепремиери се разделят Дмитрий Рогозин, Игор Шувалов, Аркадий Дворкович, Александър Хлопонин и Сергей Приходко.

Като вицепремиер Рогозин отговаряше за военнопромишления комплекс и космическата програма. В това си качество той попадна сред първите санкционирани руски лица от правителството на Барак Обама през 2014 г. заради анексирането на Крим от Русия и военните действие в Украйна. Рогозин е под санкции и до момента.  Той забърка голяма скандал през 2014 г., когато самолетът му опита да премина над България и с Румъния на път за Приднестровието в Молдова, въпреки присъствието му в забранителен списък за допускане в Европейския съюз.

Негов наследник става зам.-министърът на отбраната Юрий Борисов. Във ведомството той отговаря за военно-техническото осигуряване на армията. За него секторът е напълно познат, включително защото до 2012г. е работил за министерството на промишлеността и търговията. Първата му задача най-вероятно ще е да завърши програмата за заместване на вносни компоненти с такива с руско производство, но също така ще трябва и да изпълни президентското нареждане 50% от продуктите на отбранителните предприятия да са за граждански цели, припомня българското издание „Дневник“. Борисов е в надзора и управителните съвети на няколко от най-големите руски отбранителни корпорации, повечето от които са подложени на санкции от САЩ и ЕС.

Името на Сергей Приходко пък беше замесено в скандал с бившия шеф на предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп. В свое разследване руският опозиционер Алексей Навални твърди, че близкият до Путиин олигарх Олег Дерипаска е действал като посредник между Пол Манафорт  и руският вицепремиер Сергей Приходко. Наскоро Олег Дерипаска понесе много тежки санкции от администрацията на Тръмп.

Друг от отпадащите вицепремиери – Александър Хлопонин се забърка в скандал с продажбата на свой имот в Италия на на офшорна компания, чийто собственик е олигархът Михаил Прохоров. Сделката е за 35,5 милиона евро –  цена, която е поне три пъти по-висока от пазарната стойност на подобни вили в този район.

Новата силна фигура в кабинета ще бъде Антон Силуанов

Досегашният финансов министър Антон Силуанов запазва поста си и става единствени първи вицепремиер, твърди пред РБК участник в срещата на Дмитрий Медведев с членове на фракцията „Единна Русия“ в руската Дума.

За поста заместник-премиер по здравеопазване, образование и социална политика Медведев предлага председателят на Сметната палата Татяна Голикова. Досегашният министър на спорта Виталий Муцко остава в правителството, но вече ще отговаря за строителството.

Вицепремиерът по социалните въпроси Олга Голодец ще контролира сферата на културата и спорта.

Министър на индустрията и енергетиката вероятно ще бъде Дмитрий Козак, а шефът на кабинета на Медведев – Максим Акимов поема транспорта и съобщенията.

Бившият губернатор на региона Воронеж Алексей Гордеев застава начело на Министерството на земеделието.

Депутатите имат една седмица да обсъдят и одобрят новия състав с обикновено мнозинство. Междувременно в администрацията вероятно вече има сътресения заради това, че всеки от отстранените вицепремиери е изградил свой блок в нея и сега те ще трябва да бъдат сменени.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване