05/08/18 20:29
(http://www.clubz.bg/)

Путин не дава сигнал за наследника си

Четвъртото короноване на руския президент Владимир Путин отново извади на дневен ред въпроса кой ще бъде неговият наследник, пише в. "Фигаро".

Чрез запазването на премиерския пост за Дмитрий Медведев обаче Путин цели да не подава поне засега такъв сигнал, допълва френското издание.

През първите си години на власт президентът повиши стандарта на живот, прекрати беззаконието по улиците и установи някакво подобие на стабилност, отбелязва в. "Таймс". В същото време той като че ли се стремеше да поддържа добри отношения със Запада.

Но тези години отдавна отминаха. Младите руснаци са гневни на корупцията и застоя. А в чужбина путинските национализъм и авантюризъм спомогнаха да се възцари атмосфера на подозрителност и недоверие.

В речта си при встъпването в длъжност на 7 май Путин увери, че Русия както винаги ще се възроди, подобно на птицата феникс. Но съвременното поколение ще го съди не само по тази шаблонни думи. То ще поиска на корупцията наистина да бъде сложен край, а младите да имат възможност да работят в страната, вместо да се стремят да я напуснат. И ще настоява Русия да не се връща към студената вражеска изолация от едно време с войнствените послания за Украйна, Сирия и мнимите предизвикателства на Запада.

Путин не подсказа как смята да стопли сегашните студени отношения на Москва с външния свят и смята ли изобщо да го направи. Първият намек може да бъде направен идната седмица, на срещата в Сочи с германската канцлерка Ангела Меркел.

Ако тогава Путин намекне за гъвкавост и обещае например да накара сепаратистите в Украйна да спазват Минските споразумения, той трябва да бъде поощрен, смята "Таймс”. Но ако в позициите му продължава да преобладава националистическото предизвикателство, светът трябва да се готви, да се приспособява и дори да се въоръжава, отбелязва изданието.

В. "Индипендънт" пък коментира думите на руския вожд, че страната му трябва да извърши пробиви във всички сфери на живота и че това може да осигури само едно свободно общество. Въпросът е може ли той да позволи повече свобода, ако тя бъде в ущърб на собственото му влияние.

Путин стисна ръцете само на трима души по време на клетвата си, отбелязва в. "Вашингтон пост". Това са патриарх Кирил, премиерът Дмитрий Медведев и бившият германски канцлер (1998-2005) Герхард Шрьодер.

Според вестника това вероятно е бил опит да се покаже на руснаците и на Запада, че Кремъл все още има съюзници зад граница въпреки санкциите и критиките, смята авторът, руският журналист Антон Трояновски.

Това било и сигнал, че заелите положителна позиция по отношение на Кремъл ще бъдат подкрепяни, заявява пред изданието бившият кремълски съветник Алексей Чеснаков.

А в. "Ди Велт” коментира, че появата на Шрьодер означава, че той си е оставил нравствения компас в гардеробната на Кремъл. Изданието допълва, че при автократичните режими е въпрос на чест да седиш или стоиш в първите редове край "великия и мъдър ръководител".

Патриархът гарантира на Путин духовно благоговение. Медведев винаги му е под ръка в политиката. А функцията на Шрьодер е да придаде международен респект на постсъветския неоцаризъм. А зад гърба на Шрьодер на клетвата стоял актьорът Стивън Сегал.

„Колкото повече гледаш тази жалка картина, толкова по-ясно ти става в каква лига се е оказал бившият канцлер – той се превърна в Стивън Сегал на международната политика”, коментира журналистът Саша Ленарц.

Публикувана на 05/08/18 20:29 http://clubz.bg/67590-putin_ne_dava_signal_za_naslednika_si

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване