05/09/18 15:03
(http://regiona.bg/)

/Аудио/ Разумно предложение на кмета Камбитов вместо референдум

Кметът Камбитов внесе разумно предложение за разглеждане от съветниците на предстоящата сесия,свързано с разкопките край Покровник и запазването им като историческа ценност.
Той застава зад идеята да се свика общо събрание на благоевградската общественост и да се изслушат различните позиции на хората вместо референдум. Така ще може да се вземе най-правилното решение,свързано с разкопките на римския град „Скаптопара“. Един референдум ще струва на данъкоплатците 100-120 000 лв.

Предложението за референдум е депозирано в деловодството на общината от съветника Илко Стоянов. Кметът Камбитов отговори на внесеното предложение със специално становище.

В него пише,че културните ценности, археологически обекти от територията на република България са публична държавна собственост. Недвижимите и движимите археологически обекти имат статут на културни ценности с категория съответно национално значение. Така формулирания въпрос от съветника Илко Стоянов изземва компетентността на централната власт, тъй като се касае за археологически обект от национално значение. Провеждането на местен референдум с така формулиран въпрос ще доведе до нарушение на Закона за местното самоуправление.

ИА Региона потърси вносителя на предложението Илко Стоянов, ето какво отговори той:
„Допитването до хората може да се прави по проблеми от всякакво естество. Паметници на културата могат да бъдат предлагани на обсъждане от всяко едно физическо, юридическо лице на територията на България. В случая това е общинския съвет. Търсим широката подкрепа на хората, за да разберем дали да предложим на министъра на културата да запази този обект. Абсолютно имаме право да реагираме , да питаме хората на база това становище ще предложим на министъра на културата. Отделно чл.17 ал.3 от Закона за културното наследство Общинските съвети са им възложени специални правомощия и имат право да изготвят стратегии за опазване културното наследство. По този начин с референдум можем да заявим този обект“.

Днес, от 18:30 часа в зала „22 септември“ Камбитов организира среща дискусия, на която ще изложа всички факти и аргументи, както и ще изяснят възможните в момента варианти за запазване на археологическите находки на място и строителството на АМ „Струма „.

 

 

 

Материалът /Аудио/ Разумно предложение на кмета Камбитов вместо референдум е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване