05/09/18 08:42
(http://www.clubz.bg/)

Едва тази сутрин е поискан хеликоптер за Боян Петров

България е поискала хеликоптер от Китай за спасителната акция в търсене на изчезналия алпинист Боян Петров "преди 15 минути", заяви външният министър Екатерина Захариева преди заседанието на Министерския съвет тази сутрин.

В медиите се появиха информации, че това искане е било отправено още вчера, но дипломат № 1 опроверга това.

"След множество разговори от наша страна едва преди 15 минути е поискан хеликоптер, заяви Захариева, цитирана от "Фокус". - Имаме пълно съдействие от китайска страна. Горе има 5 спасители, които седят там и са в готовност да тръгнат, когато времето позволява."

"В пълна комуникация сме с институциите. Каквото имаме като връзки, всичко сме заложили и дано да го намерим жив и здрав. С нашите двама консули непрекъснато натискаме и Пекин, но това е една изключително тежка планина", добави премиерът Бойко Борисов. 

По-рано днес жената до Боян Петров - Радослава Ненова, заяви в bTV, че е в постоянна връзка с Борисов и Захариева. Според нея хеликоптерът е зареден и чака в Непал разрешение за излитане от Китай. Тя призова да се действа по-бързо, тъй като мъжът й може да има "часове, а не дни".

Лошото време обаче може да затрудни включването на хеликоптера в мисията, както и високата надморска височина.

Боян Петров, който е част от експедиция за покоряването на връх Шиша Пангма в Хималаите, е в неизвестност от 29 април - оттогава никой не го е виждал.

Вчера тръгна първият спасителен екип с трима шерпи. Те не откриха алпиниста в лагер № 1 и днес трябва да стигнат до лагер № 2.

А Радослава Ненова не губи надежда. Тя публикува следното във фейсбук:

"Да си жената на Боян Петров винаги е било чест и наказание едновременно. Последните дни прекарах в безсъние и не защото тихо се надявам, а защото не спирам да действам. Задействани са всички институции. Външно министерство са денонощно на разположение, непрекъснато обменяме информация с министър Захариева и зам. министър Георгиев които съдействат за вдигане на хеликоптер от непалска страна към Тибет. Подкрепата на премиера Б.Борисов. От тибетска страна момчетата от експедицията вече са по склоновете на Шиша Пангма...днес са се включили спасители от Китай. Ще насочим сателит за сателитна снимка на склона...имам цялата подкрепа на света. Алпийската застрахователна компания в Австрия където е застрахован Боян, също следи нещата. 

В един свят пълен с възможности, не ми казвайте, че нещо е невъзможно!"

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване