05/09/18 07:31
(http://www.clubz.bg/)

Иран ще продължи да спазва споразумението

СВЯТ Иран Хасан Рохани

Иран ще продължи да изпълнява международното ядрено споразумение след решението на американския президент Доналд Тръмп за излизане на Съединените щати от него, предаде Ройтерс.

Това заяви в телевизионно обръщение лидерът на Ислямската република Хасан Рохани.

„Ако постигнем целите на споразумението в сътрудничество с останалите му страни, то ще остане в сила. С излизането си от споразумението Америка официално подкопа ангажимента си към един международен договор”, заяви той.

Рохани допълни, че Иран е готов да поднови дейността си в ядрената сфера след консултации с другите пет световни сили, които са част от споразумението.

Доста по-груб от президента бе председателят на иранския парламент Али Лариджани.

„Тръмп няма умствената способност да се справя с проблемите”, заяви той тази сутрин пред депутатите. Думите му бяха излъчени на живо по телевизията.

Депутатите пък изгориха в залата американското знаме и копие от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), каквото е пълното официално название на постигнатото през 2018 г. споразумение с Техеран.

„Излизането на Тръмп от ядреното споразумение бе дипломатическо шоу. При сегашните обстоятелства Иран не е длъжен да го спазва. Очевидно е, че Тръмп разбира само езика на силата”, каза още Лариджани.

„Споразумението не е мъртво. Има американско оттегляне от споразумението, но споразумението все още го има”, заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан пред радио Ер Те Ел.

Той допълни, че президентът Еманюел Макрон ще разговаря по-късно днес с Рохани.

Точно Макрон бе човекът, който до последно се опитваше да убеди Тръмп да не се оттегля от сделката.

Публикувана на 05/09/18 07:31 http://clubz.bg/67601-iran_shte_prodylji_da_spazva_sporazumenieto

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване