05/09/18 13:07
(transmedia.bg)

Прокуратурата поиска да не чете обвинението си по делото КТБ

Със спор около прочитането в съдебна зала на обвинителния акт започна делото за организирана престъпна група, източила Корпоративна търговска банка.

Административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев каза, че е предложил на адвокатите да се съгласят да не се чете диспозитива, а в протокола да се запише, че е прочетен. Според него такава била практиката по десетки дела. Той заяви, че защитниците искат да се четат всички около 5 000 страници, защото „шиканират“ процеса.

Гешев често използва думата шиканиране около делото КТБ. В предишния вариант Гешев твърдеше, че обвиняемите и адвокатите им „шиканират“ процеса като искат да го превърнат в политически.

Преди промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) от 2017 г. в залата трябвапе да бъде прочетен целият обвинителен акт. Сега прочитането се свежда само до  диспозитива на обвинителния акт – частта, в която е описано престъплението или престъпленията, в което всеки един от 18-те подсъдими е обвинен. Това са около 5 000 страници.

Обемният обвинителен акт и диспозитив към него често беше сочен от прокуратурата като основно нейно постижение в резултат на досъдебното производство по източването на КТБ.

„Цялата прокуратура ще участва и ще чете. Да видим кой ще издържи“, заяви в сряда Гешев, цитиран от „Дневник“. Според него промяната в НПК наистина сочи, че в началото на делото трябва да се чете само диспозитива, а не целия обвинителен акт, но изменението не е направило процедурата абсолютно задължителна.

Гешев добави, че да се чете обвинителен акт на глас, не можело да стане в нито една страна в ЕС. След уточнение, че там не пишат обвинения в хиляди страници, Гешев заяви, че там и не липсвали 4 млрд. лв. от една банка. По думите му едиснтвената причина да има толкова голям обвинителен акт се корени в изискванията на закона.

Сдвокатът на Цветан Василев – Константин Симеонов, коментира, че в НПК е ясно записано какво трябва да се случи – делото започва с прочитане на обвинителния акт. „Никъде в закона не се казва, че адвокатите могат да дадат съгласие да не се чете обвинителния акт, а в протокола да се запише, че е бил прочетен“, добави той. На реплика от журналисти, че Гешев е посочил като аргумент практиката по други дела, Симеонов заяви: „Порочната практика не трябва да се превръща в закон“.

По думите му в диспозитива са писани много неща, които се повтарят десетки пъти. „Краткостта може да бъде сестра на таланта, но не в конкретния случай“, каза той.

„Защо да искаме да се бави процеса? Кога Гешев е бил на нашите дела и знае как се действа. За прокуратурата е полезно – като напише нещо, да си го чете след това. Най-малкото съдебните заседатели трябва да се запознаят, обществото също. Никой не е длъжен да чете сайтове“, коментира въпроса с четенето на диспозитива адвокат Христо Ботев.

В крайна сметка прокурорите по делото започнаха четенето на диспозитива. Очакванията са само това да отнеме десетки заседания. Четенето отнема средно около 10 страници на час.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване