05/10/18 12:20
(http://budnavarna.bg/)

Цветана Манева: 26-тото издание на „Варненско лято“ е извън стереотипите

Предстоящото 26-то издание на театралния фестивал „Варненско лято“ излиза извън всякакви стереотипи. Това общо мнение изразиха организаторите на събитието пред медии.

“Брутално комерсиалните неща, стигащи до агресивност, сме оставили на телевизиите, защото те работят с рейтинги, а ние с признание.“, заяви Цветана Манева, която е част от екипа на фестивала.

От 1 до 11 юни варненци и гостите на града ще могат да се насладят на общо четири богати програми в рамките на „Варненско лято“. Откриването на фестивала ще постави постановката „Албена“ на Театър „Българска армия“.

В панела с българската селекция са включени общо 13 спектакъла. Сред тях особено впечатление прави „Танцът Делхи“ на Народен театър „Иван Вазов“. Постановката на Галин Стоев с участието на актьорите Владимир Карамазов, Радина Кърджилова, София Бобчева, Елена Телбис, Радена Вълканова и Светлана Янчева ще се играе на 3 и 4 юни. Действието е поставено като протичащо на снимачна площадка.

Зрителите ще могат да видят още „Чамкория“, „Бесове“, „Идиот“, „Петел“, „Приятно ми е, Ива“, „Палачи“, „Момчето от последния чин“, „12-те гневни“, „Хенри IV” и “Кралят елен“.

Двата големи драматични спектакъла от международната селекция публиката ще може да наблюдава чрез прожекция. Необикновеното в „Три сестри“ на театъра от руския Новосибирск е, че през цялото време всички актьори изпълняват своите роли на жестомимичен език. Представлението е построено като хореографска и музикална партитура с жестове и звук, като това придава необикновена интензивност и дълбочина на възприемането му.

В СУ „Климент Охридски“ пък ще бъде поднесено нестандартното преживяване „Pure/Realmagination” на съвременния танцов артист Християн Бакалов. Перформативната инсталация е изградена като своеобразна разходка. Тя фино изследва как въображението и историите, които създаваме за света около нас, въздействат на нашите възприятия за реалността и на отношенията между „Аз“ и „Другия“. Посещението на инсталацията ще започва на всеки 10 минути пред входа на Драматичен театър- Основна сцена при закупен билет. Преживяването е уникално за всеки посетител и продължава 45 минути.

Шоукейсът представят „Щастливият Бекет“- едно бутиково представление за 35 души публика. Интересното при него е, че самите зрители създават текста на представлението. При закупуването на своя билет попълват анонимна анкета. Върху информацията от всички допитвания се гради спектакълът.

източник: Морето.нет

Материалът Цветана Манева: 26-тото издание на „Варненско лято“ е извън стереотипите е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване