05/11/18 06:10
(http://www.klassa.bg/)

100 000 дарява Човека Паяк за спасяването на Боян

 100 хиляди лева дарява Човека Паяк - катерачът на небостъргачи Иван Кристоф, за издирването и спасяването на алпиниста Боян Петров. Боян изчезна на 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите. Търсенето му и вчера не успя да започне заради лошото време и липсата на разрешение от китайските власти за излитане на хеликоптер.
 
"Ето банкова сметка с депозирани 100 077, 43 лв., от която може да се изтеглят парите - $50,000, за да се плати за хеликоптерната застраховка, за издирването и спасяването в Хималаите на човека, когото не познавам, но разбрах, че е имал мечти и дете", написа Иван Кристоф във "Фейсбук" и публикува извлечение от сметката си. Парите са събирани и пазени за неговия проект за "школа за оцеляване", но в спешната ситуация с Боян Петров Човека Паяк решил да действа.
 
Снощи дойде и дългоочакваното разрешение за излитане на хеликоптер. Към 19 ч. посолството ни в Пекин информира, че китайската страна е дала разрешение за използването на два непалски хеликоптера на компания Simrik Air Pvt. Ltd. да се включат в спасителните действия. Разрешителното влиза в сила от 10 май и е валидно до 13 май 2018 г., съобщи Външно министерство. Почетният консул на България в Катманду, Непал, г-н Бхола Тхапа потвърди, че пилотите на авиокомпания Simrik Air вече разполагат и с необходимите им китайски визи. В следствие на постъпките от страна на дипломатическата ни мисия в Пекин, китайската страна е поела ангажимент да изпрати гранични служители, които ще чакат двата хеликоптера при пристигането им на тяхна територия и така няма да се налага екипажите да летят до странични гранични пунктове, на които единствено има паспортен контрол.
 
От ключово значение са алпинистите, които ще тръгнат да го търсят отдолу, каза вчера сутринта съпругата на Боян Радослава Ненова, уверена, че спасителите тръгват всеки момент. По-късно през деня обаче се оказа, че заради ужасното време това не е станало. Не знам дали някой изобщо е излязъл, каза привечер Деян Петков от екипа на алпиниста в София. За днес прогнозата е слънчево и ветровито време. Планът е нагоре да тръгнат всички, които са в базовия лагер - тримата шерпи, шестимата китайски спасители и 5-6 алпинисти. Ще се движат в различни групи и с различен багаж и темпо, а целта е да стигнат до Лагер 2, където се надяват да е Боян.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване