05/11/18 10:48
(http://regiona.bg/)

/ Видео/ ОбС Благоевград се превърна в пазар…

След близо три часа умуване общинските съветници в Благоевград не приеха нито провеждането за референдум за разкопките край Покровник нито общо събрание.Изказванията се проточиха дълго и това изнерви голяма част от съветниците, гражданите и представителите на медиите.Съветниците от ГЕРБ пък първоначално прегърнаха идеята за провеждането на референдум,в последствие се отказаха. Вносителите му от своя страна обявиха този избор за направен под натиск.

Дълго време съветниците спориха за законността на искания референдум и предложението той да бъде заменен с общо събрание.В началото на извънредното заседание Димитър Урдев взе думата и обясни,че обектите трябва да бъдат запазени на същото си място.Според твърденията му магистралата няма да закъснее с 4 години, а от 6 месеца до една година и става въпрос за техническо изпълнение на магистралата.

Албина Анева алармира,че и двете предложения,за референдум и общо събрание,не отговарят на изискванията на закона.Тя ходи лично на разкопките и се включи активно в протестите,но в последствие си промени мнението.
„Камъкът си тежи на мястото,ние ще си плюем на сурата,ако ги изместим“,каза Калоян Ханджийски и допълни,че много съветници са си изменили мнението, а в крайна сметка никой не противопоставя изграждането на магистралата на разкопките.

Кметът Камбитов обясни,че находките са публична държавна собственост и има сериозен риск от пренасочване на средствата към други инфраструктурни проекти и даде пример,че ОВОСА може да се обжалва,има срок за нова оценка за съответствие,както и за нови парцеларни планове,над 6 месеца ще се забавят и изплащанията на терените.
Калоян Ханджийски го контрира и обясни,че подобен случай е имало с къща в Симитли и забавянето е било само 6 месеца.

По време на заседанието избухна съветникът Андон Тодоров и обвини председателя на ОбС,че дава думата на който си иска,а има много съветници,които са заявили желание да се изкажат.„Тук сме се събрали да решим да има ли референдум или не.Говорилнята стана доста голяма“,коментира той.

Илко Стоянов взе думата и обясни,че подкрепя предложението на Урдев, но то не може да се разглежда, тъй като не било внесено като точка.Той обясни още,че когато има открита археологическа находка тя веднага става паметник на културата.

„ За разкопките се знае от 72 година.Вместо да се мине по правия път,той се измества заради стадиона и някаква концесия.Знам кой е лобирал,за да не мине магистралата направо.Аз съм „за“ да има референдум“,посочи съветникът Георги Васев.

Дебатите около референдума продължиха два часа и половина и в крайна сметка и двете предложения не се приеха.

Материалът / Видео/ ОбС Благоевград се превърна в пазар… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване