05/11/18 11:25
(http://offnews.bg)

Жителите на Дианабад се вдигнаха на протест заради застрояване на градинка

Жители на столичния ж.к. „Дианабад” протестират днес заради дадено разрешение за застрояване на парцел до детска градина. Става въпрос за парцел до градина "Радост", който е заменен с парцел на издателя Петьо Блъсков в съседния ж.к. "Изток".

Протестиращите, сред които има родители на деца от детската градина, искат преразглеждане на приетия през 2015 г. Подробен устройствен план. Те подозират, че той е приет неправомерно. Тече и подписка срещу планираното застрояване. Протестиращите планират да затворят за движение улиците до детската градина, предаде БНР.

Организаторът на протеста е арх. Захари Димитров. Общината не чува желанието ни да се потърси друг начин за обезщетяване на собственика на имота в "Изток", обясни архитектът защо жителите излизат на протест.

"Те даряват този двойно по-голям имот, за да може една зелена площ в „Изток“ да бъде направена. Нас ни притеснява, че е предвидено да се издигне тук жилищно строителство, което е точно до детска градина в общински имот, който реално може да се използва за едно бъдещо разширение на детската градина. Такива имоти има много малко и, според нас, предвиденото строителство не е в интерес на квартала и е единствено в интерес на инвеститорите", каза той пред националното радио.

"За мен проблемът има два основни аспекта. Първият е начинът, по който е придобита собствеността. Става дума за насрещни дарения между общината и г-н Петьо Блъсков, които са доста различни като обем. Общината получава 1 дка площ в кв. „Изток“, а г-н Блъсков – 2 дка. Освен това се и доплаща, а доколкото ми е известно общинска собственост се продава само на търг, така че за мен тази сделка очевидно е корупционна. Другият аспект е стремителното застрояване на квартала. В последните години тук „изникнаха“ изключително много сгради, а не се мисли за инфраструктурата“, каза участничка в протеста, родител на дете от градина "Радост".

Кметът на район „Изгрев“ инж. Цветомир Жеков обясни, че още с плана от 1989 година, когато е застрояван ж.к. „Дианабад“, тази площ е предвидена за жилищно строителство.

Той потвърди, че е имало три обществени дискусии за Подробния устройствен план, приет пред 2015 година, но възражения в Общината не са постъпвали: „Вчера разгледахме всички документи и не е постъпило възражение от гражданите. Имаме протоколи. Имаме законни процедури“.

Инж. Жеков заяви, че ще се вземат предвид исканията на жителите на квартал „Дианабад“.

Участници в протеста обясниха, че кметът на района е можело да даде други площи за застрояване: „Избрано е точно това място, защото е атрактивно и привлекателно и дебат за него никога не е имало“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване