05/11/18 14:29
(http://regiona.bg/)

Калина Захариева от Благоевград с награда от фондация “Успелите деца на България” на Димитър Бербатов

Голямата звезда на българския футбол Димитър Бербатов връчи юбилейните десети годишни награди “Успелите деца на България” на своята фондация. Сред наградените деца бе и Калина Захариева от Благоевград. Момичето е състезателка по плуване в
„GD- Sport“ Благоевград. Тя носителка на множество медали от републикански и международни състезания.
Още преди да подпише с най-успешния английски клуб “Манчестър Юнайтед” и преди да се превърне в първия българин, шампион и голмайстор на английската Висша лига, Бербатов учреди фондация, чрез която да помага на изявените българчета в ученическа възраст да преследват мечтите си.
През всяка от десетте години стотици таланти попадат в клуба на успелите деца с постиженията си през съответната година. Над 400 изявени българчета влязоха в Клуб 2017 с успехи в изкуствата, науката и спорта през 2017 г. Те са част от отбора от победители на фондация “Димитър Бербатов” и всекидневно имат възможност да усещат подкрепата на друго успяло, пораснало дете, прославило България по целия свят с изявите си на футболния терен.

Стотици деца и родители присъстваха и на юбилейната церемония. Научени, че всички във фондацията са част от голямо семейство, те аплодираха успехите на другите таланти, които вече са и техни приятели. А по традиция лично Димитър Бербатов отличи най-добрите в областите “Изкуства”, “Наука” и “Спорт” в три възрастови групи.

Деветимата победители бяха определени след заседание на експертно жури с председател проф. Сава Гроздев. Бербатов връчи на победителите специалната статуетка на фондацията си – младеж, повдигнат на пръсти, с протегнати към звездите ръце. Лауреатите получават и годишна стипендия. Но всъщност всяко от децата, влезли в клубовете на успелите, знае, че има голям приятел по пътя към преследването на мечти и нови върхове, пише 24 часа..
Тъй като наградите бяха юбилейни, всеки от отличените 9 таланти сподели своята мечта за следващите 10 години. (Всички лауреати на Голямата награда и мечтите им вижте по-долу.)

Церемонията по връчването на десетите годишни награди “Успелите деца на България” беше под патронажа на Министерството на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и на министър Лиляна Павлова. Събитието бе навръх Деня на Европа – 9 май. По идея на фондация “Димитър Бербатов” за участие в концерта бяха поканени таланти от Западните Балкани. Малките музиканти бяха излъчени от своите страни и бяха техни посланици за събитието на сцената на Народния театър “Иван Вазов”.
Да уважат таланта, дойдоха още кметът на София Йорданка Фандъкова, спортният министър Красен Кралев, председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин, бившият външен министър Ивайло Калфин, евродепутати, посланици на държави от ЕС.

За концерта на сцената на Народния театър освен младите посланици от Сърбия, Македония, Черна гора, Албания и Косово блеснаха и големи таланти на България, част от фондация “Димитър Бербатов” през изминалите 10 г. Момичетата от 4Magic, вече превърнали се в любимки на феновете у нас, едни от най-големите таланти, минали през фондацията – Гласът на България Радко Петков, двукратната лауреатка на Голямата награда Мариам Маврова и лауреатката от 5-годишния юбилей Тереза Тодорова омаяха гостите с певческите си умения. А Екатерина Георгиева ги омагьоса с цигулката си – 8 г. след като стана лауреат на същата тази сцена, тогава само на 9 г., сега я покори като млада дама, току-що завършила училището за надарени деца към Московската консерватория, вторият българин, който го завършва, след невероятния ни цигулар Васко Василев.

Асистенти на Димитър Бербатов при връчването на статуетките бяха други две талантливи деца – печелещата попконкурси по пеене Мария Занова и шампионът по математика Давид Цаков.

“Поканили сме всички вас – деца от Клуб 2017 на фондацията, техните родители и учители, защото вие сте ни най-важните, нейното сърце.
Поканили сме всички вас – български политици, за да ви представим младия потенциал на нацията и с очакване да правите политики, които да помагат на тези деца да развиват способностите си и да ги прилагат в полза на страната.
За участие в концерта сме поканили наши деца, както и деца от Западните Балкани. И сме поканили на това събитие вас, европейски политици, за да видите какви таланти има този район на Европа и да работите така, че да се случва най-доброто за него.
Благодаря на всички ви, че сте тук и че в Деня на Европа ще споделим този празник на младостта и на таланта на люлката на хилядолетен духовен живот – Балканите”, заяви Димитър Бербатов. И за пореден път акцентира, че не той е важният, а звездите са тези деца: “Сред вас са световни и олимпийски шампиони, какъвто аз никога няма да бъда.”
За кулминацията – вечната песен на Емил Димитров “Моя страна, моя България”, Димитър Бербатов и директорът на фондацията му Димитрина Ходжева поканиха на сцената всички финалисти и изявени изпълнители, за да затвърдят пред важните гости кои са най-важните в ежедневието ни – талантливите деца на България.

 

Материалът Калина Захариева от Благоевград с награда от фондация “Успелите деца на България” на Димитър Бербатов е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване