05/11/18 09:54
(transmedia.bg)

Прокуратурата реши да обвини квесторите на КТБ

На квесторите на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще бъде повдигнато обвинение. Това съобщи ръководителят на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова. „Това процесуално-следствено действие е резултат от едно продължително и интензивно разследване, в хода на което са събрани огромен брой документи, проведени са разпити на свидетели, назначени и изготвени са комплексни експертизи“, заяви Русинова в интервю за в. „Труд“. В него тя не разкрива повече подробности.

Преди три години прокуратурата съобщи, че двамата ще бъдат разследвани за особено тежък случай на безстопанственост в особено големи размери, за което Наказателният кодекс предвижда затвор от една до десет години, припомня “Медиапул“.

Според твърденията на прокуратурата тогава Костадинчева и Лютов „умишлено не са положили достатъчни грижи във връзка с възложената им работа – запазване на повереното им имущество на КТБ“ в периода ноември 2014 – март 2015 г. Идеята бе да се проверят договорите за депозити, сключени при преференциални лихви и изплатените суми по тях.

Интересното е, че повдигането на обвинения към квесторите на КТБ съвпада с тръгването на процеса за източване на КТБ. По него обвиняеми са общо 18 човека сред които мажоритарният собственик на банката Цветан Василев, част от бившите изпълнителни директори, кредитни инспоктори, други адмистратори в банката, двама подуправители на БНБ, одитори и др.

Работата на квесторите беше коментирана още през 2015 г. от премиера Бойко Борисов, който каза, че те са отписвали обезпечения по кредити към банката. За пример той даде компаниите „Петрол“, „Рубин“, „Дунарит“, „Авионамс“, контролирани по онова време от бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев. Премиерът каза, че тези и куп други компании „са си направили цесии и квесторите са освободили имуществото им“. „Само една от сделките е за 90 млн. лв.“, обяви тогава Борисов.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване