05/11/18 08:34
(http://www.clubz.bg/)

Хиляди на протест срещу леките присъди на изнасилвачи в Испания (СНИМКИ)

Хиляди ученици и студенти протестираха в четвъртък в Мадрид и други испански градове срещу леките присъди, получили петима души, насилили групово 18-годишно момиче в Памплона през 2016 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Петимата насилници бяха осъдени за престъпление от сексуално естество и получиха по девет години затвор.

Те не бяха осъдени за групово изнасилване, а в съда тяхната жертва трябваше да се оправдава защо не е оказала съпротива.

Протестите днес бяха организирани от две леви организации - Синдиката на студентите и неговата феминистка платформа.

Протестиращите излязоха по улиците на Мадрид и скандираха: "Изгонете мачовците от съдилищата" и "Калпаво правосъдие". Няма данни колко души са участвали в демонстрацията в столицата.

В Барселона според организаторите на протеста по улиците на града са излезли 30 000 души.

Присъдата, породила полемика в страната, бе обявена на 26 април. Испанското правосъдие постановява, че за да се заключи, че е имало изнасилване, жертвата трябва да е сплашвана и физически малтретирана. Съдиите, произнесли присъдата - двама мъже и една жена - не са установили тези два елемента по случая и обявиха, че става дума само за престъпление от сексуално естество.

"Не значи не", скандираха проестиращите.

Съдиите обаче признаха, че петимата насилници, сред които има бивш военен и член на Гражданската гвардия, са "се възползвали от превъзходството си, за да издевателстват по този начин над жертвата, която е дала съгласието си само защото е била принудена от ситуацията". 

Петимата насилници са заснели престъплението и дори започнали да се хвалят с него.

ООН разкритикува също съдебното решение.

"Леки присъди, като тези срещу хайката от петима насилници в Испания подценяват сериозността на изнасилването и компрометират ясното задължение да се защитават правата на жените", коментира Пурна Сен, говорителка на организацията, отговаряща за въпросите за сексуалния тормоз.

Жалбите за изнасилвания в Испания са се увеличили. Миналата година са били регистрирани 1382 жалби, което е с 10,6 процента повече в сравнение с 2016 г., според данните на вътрешното министерство.

В Испания сега се обмисля реформа на Наказателния кодекс.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване