05/12/18 05:32
(http://www.clubz.bg/)

Забелязан е "подозрителен обект" при издирването на Боян Петров

Боян Петров в Хималаите преди дни. Снимка фейсбук

"Подозрителен обект" е забелязан от хеликоптерите, които издирват изчезналия преди дни под връх Шиша Пангма алпинист Боян Петров. 

Това заяви пред "Дарик радио" Йодеш Санкота от компанията "Симрик Еър", която извършва въздушната операция. Екипите по въздуха обаче не са успели да спуснат хора с въжета - отново заради силния вятър. Така няма яснота какво точно са забелязали.

Спасителите от вертолетите, излетели миналата нощ наше време (2:30 часа българско, 5:30 непалско), са огледали района около лагерите 2 и 3. Те са прекратили операцията и са се върнали в Катманду. Евентуално ще излетят отново на 13 май, когато се очаква времето да е по-благоприятно.

Сега се чакат новини от наземния екип, който трябва всеки момент да достигне до лагер 2 и да подаде информация. Има надежда Боян Петров да е там или поне издирващите алпинисти и шерпи да се натъкнат на следи, свързани с българина.

Сред спасителите вече има и двама българи - Кирил Петков и неговия баща, те заминаха за Непал, за да търсят Боян Петров.

Хеликоптерите включваха екип от по двама пилоти, двама спасители и техник. За първи път Китай допуска на територията си непалски хеликоптери. Спасителната акция с вертолетите трябваше да започне вчера, но това не стана - отново заради силните ветрове. Те излетяха от Непал до базовия лагер, но си останаха там, така и не осъществиха планирания полет до 7000 метра.

100 китайски спасители са ангажирани със спасителната операция по земя. Отделно, няколко шерпи, които вчера останаха да нощуват в лагер 1, както и алпинистите от различни държави, намиращи се в района на експедицията, също продължават търсенето на Боян Петров. Той е в неизвестност от 3 май, а издирването му досега беше затруднено заради лошото време.

„В базовия лагер китайската страна вече е събрала около 100 души, заяви вчера на пресконференция китайският посланик Н. Пр. Джан Хайджоу. Около 25 от тях са спасители. Останалите са  медицински и логистични екипи. Спасителите са разделени на три групи, ръководи ги известен китайки алпинист“.

Очакванията са на 13 май, неделя, времето да е по-благоприятно и тогава да се разгърне акцията. Проблемът е, че шансовете на Боян намаляват все повече, както обясниха алпинисти, които се намират под върха. На 13-и изтичат и разрешителните за хеликоптерите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване