05/15/18 07:23
(transmedia.bg)

157 млн. долара за „Лежаща гола“ на Амедео Модиляни

Картината „Лежаща гола“  на Амедео Модиляни бе продадена за 157.2 милиона долара на търг в Ню Йорк, предадоха световните агенции.

Тя зае престижното четвърто място в класацията на най-скъпо продадените на публичен търг платна. В края на април картината получи най-високата в историята оценка на специалисти, които поставиха цена от 150 млн. долара.

Картината „Лежаща гола“ изобразява предизвикателно легнала на лявата си страна гола жена. Нарисувана е през 1917 г. и някога е била забранена за излагане Париж като неприлична.

В началото на 20-и век Модиляни шокира света, рисувайки голи жени във всички възможни пози. Продадената снощи картина е най-голямата на италианеца, който умира през 1920 г. едва на 35-годишна възраст, посочва Bloomberg.

Продавач на картината бе ирландският милиардер Джон Магниър, който се занимава с отглеждане на породисти коне. Той я е купил през 2003 г. на търг на Christie’s  за 26.9 млн. долара, отбелязва Bloomberg. Купувачът не беше разкрит.

На търга обаче не бе подобрен рекордът за най-скъпо продадена картина на Модиляни. Двете творби заемат съответно трето и четвърто място в класацията на най-скъпо продадените на публичен търг картини. Рекордът е на „Салвадор Мунди“ („Спасителят на света“). Картината на Леонардо да Винчи бе продадена на търг на Christie’s през ноември миналата година в Ню Йорк за 450.3 млн. долара.

На търга снощи бяха предложени още 11 платна на Пикасо, както и картини на Клод Моне, Жоан Миро и Едуард Мунк.

На търга снощи бяха набрани общо 318.3 милиона долара при предварително очаквани 307.4 млн. долара, посочва Reuters. 71 процента от изложените на продан произведения на изкуството са намерили купувач.

Картината „Отдих“ на Пикасо бе продадена за 36.9 милиона долара при предварително очаквана цена от 35 млн. долара.

„Утро на Сена“ на Клод Моне бе купена за 20.55 млн. долара, което е в долната граница на прогнозното равнище от 18-25 млн. долара.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване