05/15/18 10:15
(http://www.clubz.bg/)

Eрдоган смята да вземе икономиката на ръчно управление

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че планира да поеме по-голям контрол над икономиката след президентските избори през юни, а централната банка ще трябва да вземе предвид намеренията му и да действа по съответния начин.

Коментарите му "помогнаха" на турската лира да се срине до рекордно ниско ниво от 4.3990 спрямо долара, което увеличи тазгодишните й загуби до над 13%.

В интервю за Bloomberg TV, излъчено днес, Ердоган каза, че централната банка е независима, но не може да си позволи да игнорира сигнали от ръководителя на изпълнителната власт след завършването на прехода към президентска система на управление.

"Ще поема отговорност като безспорен ръководител на изпълнителната власт по отношение на стъпките, които трябва да се предприемат и решенията по тези въпроси", каза той в интервюто, направено по време на визитата му във Великобритания.

На 24 юни в Турция ще се състоят президентски и парламентарни избори, а социологическите проучвания показват, че Ердоган е най-силният кандидат да спечели президентския вот. Турците настойчиво подкрепиха преминаването към президентско управление на референдум миналата година. Тази промяна трябва да влезе в сила след изборите през юни.

Ердоган каза, че в крайна сметка гражданите ще държат президента отговорен за всички проблеми, произтичащи от паричната политика. 

"Те ще държат президента отговорен. Затова трябва да позволим на президента да бъде ефективен по отношение на паричната политика. Това може да накара някои да се почувстват неудобно. Но трябва да го направим. Защото тези, които управляват държавата, са отговорни пред гражданите", добави той.

В интервюто той изтъкна, че високите лихвени проценти причиняват инфлация. "Лихвата е причината и инфлацията е резултатът. Колкото по-нисък е лихвеният процент, толкова по-ниска ще бъде инфлацията", каза той.

 
През 2023 г. Турция би трябвало да чества сто години като република.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване