05/15/18 10:49
(http://www.klassa.bg/)

ЖАН – МИШЕЛ БАСКИЯ: ГЕНИАЛНОТО ДЕТЕ НА НЕО – ЕКСПРЕСИОНИЗМА

 Жан – Мишел Баския e култов творец в света на изкуството. Млад, талантлив, харесван от жените, той е звездата на повечето светски партита през 80-те в Ню Йорк. Приеман е противоречиво. Наричан е детето – чудо, което създава нов визуален език или е характеризиран като недозрял и наивен. Няма как да не се отбележи, че част от негативизма е нищо повече от расизъм. Само за няколко години от се превръща от рисуващ графити по стените на Манхатън, Ню Йорк в едно от водещите лица на артистичния свят. Починал само на 27 години от свръхдоза, той завинаги ще бъде запомнен като енергичния, харизматичен, млад творец.

През последните няколко години популярността му се възвръща все повече и дори тези, които са негативни спрямо изкуството му, не могат да отрекат неговото културно влияние. Препратки към твореца правят в своите лирики музиканти като Джей Зи, Дани Браун, Канйе Уест, ASAP Rocky: „Painting vivid pictures/call me Basquiat, Picasso“. Кристис го описва като „най-колекционираният от актьори и музиканти артист“. Сред тях са Леонардо Ди Каприо, Мадона(която е негова приятелка, двамата дори се срещат за кратко). Един от малкото чернокожи американски художници, който още през 80-те години успява да изнесе свои изложби в Европа и още тогава получава международно признание.
Прочетете цялата статия на: Sofiapress.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване