05/15/18 10:47
(http://www.klassa.bg/)

КАК МУЗЕИТЕ СЕ СПРАВЯТ С ФАЛШИФИКАЦИИТЕ В ТЕХНИТЕ КОЛЕКЦИИ

 Фалшификаторите на произведения на изкуството са толкова обиграни, че успяват да заблудят дори най-големите и престижни музеи. Следователно, какви мерки предприемат институциите, когато някои от ценните им експонати биват оспорени като фалшиви?
Сред най-дискутираните творби е Getty Kouros. През миналия месец, след дългогодишен дебат и полемика, музеят Getty призна че тяхната популярна древногръцка статуя е реплика и последва премахване от показ. Поръчана е през 1985г. на стойност 9 милиона долара. Още от тогава историците започнали да оспорват оригиналността на произведението, а през 1992г. музеят свикал научна беседа, колоквиум от учени. Някои експерти трърдяли, че анахроничният стил и разликата между главата и краката на статуята сочат модерния й произход. Други пък твърдели, че еклектичността не била достатъчна за заключението, че творбатa е фалшификация. Така, след липса на консенсус, решение не било обявено и случаят потънал в забрава.
Прочетете цялата публикация на: Sofiapress.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване