05/15/18 11:16
(transmedia.bg)

„Национална лотария“, БФС & КРИБ vs. Валери Симеонов и промените в хазарта

Най-големият оператор на моментните талонни лотарийни игри, свързаната с хазартния бос Васил Божков – Черепа „Национална лотария“ обяви, че „политици искат да ликвидират лотарията“. Компанията организира специална подписка в защита на хазарта с мотото: „Да на Лотарията, Не на произвола!“

„Обръщаме се към всички Вас – участници в любимата игра, с апел за подкрепа. Политици искат да ликвидират лотарията, като забранят свободното й разпространение в търговската мрежа, както и рекламата й. Подобни мерки няма нито в Европейския съюз, нито в САЩ“, се казва в официално съобщение на „Националната лотария“.
В него от организатора за хазартни игри припомнят, че внасят „десетки милиони данъци“ в държавната хазна. „Обществото ще загуби и едно от своите най-популярни и достъпни забавления“ се казва още в писмото на „Националната лотария“.

Писмото е насочено към идеята на вицепремиера Валери Симеонов да инициира промени в Закона за хазарта.

Предложенията на Симеонов могат да се групират в две части – по отношение режима на предлагане на лотарийни игри, и по отношение на рекламирането им. Първата част включват забрана на масовото разпространение на билети, фишове, талони и пр. и ограничаването на продажбите до обектите с издаден лиценз от Държавната комисия по хазарта. Това биха били игрални зали, пунктове за залагане, казина, бинго зали. Ако това предложени бъде прието талончета от моментна лотария ще изчезнат от търговските обекти – будки за цигари и вестници, хранителните магазини, бензиностанциите, хранителни магазини и др.

Втората част на предложението на Симеонов предвижда ограничаване на рекламата на хазартни игри. И сега по закон пряката реклама не е разрешена, но предложението е към това да се добави и забрана на „непряка реклама“ – т.е. „всяка форма на търговско послание, съобщение или препоръка, която включва и наименование на хазартна игра, или търговска марка на организатор на хазартна игра и/или дейност, върху продукти и стоки, които не са свързани с хазарт“.

Симеонов получи първо подкрепата на опозицията в лицето на БСП за своите предложения. Впоследствие предложенията бяха подкрепени от ГЕРБ. „Законът за хазарта ще получи нашата подкрепа за промени в него. Защото хазартът наистина в момента става една епидемия за подрастващите и за хората, които са с нисък социален статус и се поддават на тези игри“, коментира преди дни в Народното събрание председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Срещу промените обаче се обявиха от Българския футболен съюз (БФС) и футболните клубове. Те призоваха управляващите да оттеглят предложенията си. Отвореното писмо, публикувано в сайта на БФС, е насочено към президента Румен Радев, до министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и омбудсмана Мая Манолова. В него се изтъква подкрепата, която компаниите в сектора оказват на българския спорт.

Несъгласие с предлаганите промени изразиха и от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България . От най-голямата работодателска организация у нас, начело на която е собственикът на „Лудогорец“ Кирил Домусчиев, заявиха позицията си в официално писмо до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиерите Валери Симеонов и Томислав Дончев, директора на икономическата комисия в парламента Петър Кънев, председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов и председателя на социалната комисия Хасан Адемов.
„Подобни промени са в противоречие с европейските модели на правна уредба на игралната индустрия в държавите от Европейския съюз:, се казва в декларацията на КРИБ.
Според работодателите в Европейския съюз този сектор е най-силно регулиран, действащите в момента в България регулации на лотарийните игри са едни от най-строгите в Европейския съюз, а корпорациите, които държавата е лицензирала за тази дейност, са стриктно контролирани от данъчните органи и работят на светло.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване