05/15/18 14:11
(http://www.clubz.bg/)

"Разговорът за свободата на словото е разговор за бъдещето на обществата ни, на ЕС" (НА ЖИВО)

"Днес сме се събрали да защитим правото на свобода на словото. Право на обществото е да има неманипулирана информация и качествени медии. В Европа, която се води люлката на цивилизацията, имаме убийства на журналисти, имаме физически посегателства върху хората на словото. Преди дни беше нападнат журналистът ни от Червен бряг Христо Гешов. Има институционален натиск върху журналисти и издатели, разговори на кафе с намеци. И в същото време - създават се нарочно контролирани медии, които разпространяват манипулирано съдържание“.

С тези думи председателят на Съюза на издателите в България Теодор Захов откри конференцията "Медийна свобода и плурализъм - как да рестартираме основния стълб на ЕС". Форумът е организиран от Европейската асоциация на издателите (ENPA), Европейската асоциация на списанията (EMMA), Съюза на издателите в България (в който членува Клуб Z) и Европейската федерация на журналистите. Съорганизатори са също "Репортери без граници", Асоциацията на европейските журналисти и други влиятелни неправителствени организации. (Може да гледате на живо събитието след края на текста)

Той разказа и за нестабилния финансов модел на медиите у нас, и за това, че свободни медии у нас има благодарение на няколко инат хора, които имат бизнес и инвестират в публичната среда. Но са налице и репресивни мерки срещу издатели в България, въпреки че има и издател, който се радва на "забележителен имунитет" от преследвания. Като проблем Захов очерта и налагащия се от определени издания вулгарен език, който се е настанил така удобно, че вече съсипва и доброто възпитание на населението. По думите на председателя на Съюза на издателите пътят към установяване на недемократични режими минава през атака срещу свободата на словото, медии, които създават комфорт на силните на деня, прекъсват обратната връзка на гражданите към властта, подчиняват умовете, за да се стигне до изкривено представителство в управлението.

Захов подчерта още, свободата на словото е най-важната свобода, но се е оказало, че ЕС не е инструмент за поправяне на "дефектни демокрации", каквато се е оказала българската. 

"Разговорът за свободата на словото е разговор за бъдещето на обществата ни, за бъдещето на ЕС", заяви в речта си Валдо Лехари - вицепрезидент на ENPA и потомствен издател от Германия.

Валдо Лехари (вляво), Марк Декан - CEO на "Аксел шпрингер" (в средата) и издателя на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев.

Лехари подчерта нуждата да се говори за свободата на словото и да се организират конференции всяка година, за да могат да бъдат адресирани проблемите. По думите му се е образувала "ценностна дупка", когато става дума за медии и свобода, а процесът в Европа е започвал с рестриктивно законодателство срещу журналистите първо в Чехия през 2007 г. Като пример беше даден и Силвио Берлускони в Италия, който превръща политиката в шоу. По думите на издателя проблем със свободата на словото има навсякъде и битката за тази свобода е нужна не само в страни от Източна Европа. 

Говорителите в първия панел от конференцията от Полин Адес-Мевел от "Репортери без граници", г-н Берман от ОССЕ, Марк Декан от "Аксел шпрингер" и евродепутата от ЕНП Михал Бони. В средата е модератора д-р Лутц Кинкел от ECPMF.

За участие във форума пристигнаха представители на ОССЕ, "Репортери без граници" и на германските издателства "Аксел шпрингер", "Шпигел" и "Щерн". 

Специално място е отделено на натиска върху журналистите. Пред форума ще говори и Матю Каруана Галиция, син на убитата малтийска журналистка Дафне Каруана Галиция. В София са и колеги на убития в Словакия журналист Ян Куцияк.

Журналисти от България, Словакия, Полша, Унгария и Сърбия ще разкажат за натиска, на който са били подложени в техните страни. Очаква се конференцията да приеме декларация с препоръки към Европейския съюз за гарантиране на медийната свобода и плурализъм в страните от ЕС и страните кандидатки.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване