05/16/18 08:35
(http://regiona.bg/)

/Видео/ Известен пътешественик: Съхранете „Скаптопара“, тя ще стане голяма туристическа атракция!

Известният пътешественик Димитър Тонин смята,че древният град „Скаптопара“ трябва да бъде запазен на всяка цена,тъй като той може да стане голяма туристическа атракция.Той гостува в Благоевград по повод изложението „Литера Експо“.

Тонин описва в книги всяко едно кътче от България, според него тази находка е изключително ценна както за Благоевград така и за цялата страна . Той определи това което се случва с разкопките като пълно безхаберие.Според него,никой няма вина за случващите се събития, но за
да се запази градът трябва да има „политически натиск“.

Димитър Тонин е познат на читателите с поредицата си „1001 светилища“. Преди няколко дни е издал книгата „Митичната Странджа“. Странджа е свещена планина за цялото българско землище, затова авторът е описал всички светини на територията на планината. Това е трета книга от поредицата, авторът е запланувал да опише област Благоевград в два тома със заглавия „Струма“ и „Места“. Според Тонин, по поречието на двете реки живеят различни етноси и ще бъде интересно това да бъде описано.

За книгите си той ползва исторически и археологически данни, а най-голямата информация се събира от теренното изследване на място. Всяко място се посещава, описва се , заснема се и се прави маршрут, това е така наречения пътеводител.
Авторът има идея да опише всяко едно село освен със забележителностите и с опис на отделните, хотели и къщи за гости. На специална страница информацията ще бъде качена и в социалната мрежа.

Надаваме се и древният град „Скаптопара“ да стане част от пътеводителя „Струма“, заплануван от автора.

Материалът /Видео/ Известен пътешественик: Съхранете „Скаптопара“, тя ще стане голяма туристическа атракция! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване