05/16/18 14:17
(http://budnavarna.bg/)

Влюбени след десетилетия заедно? Учените казват – да!

Любовна тръпка има и при дългогодишните двойки…

И след 20 години с партньора е възможно да се изпитва същата страст и любов като в началото на връзката.

Учени от нюйоркски университет са заснели мозъка на мъже и жени, които имат връзка от дълго време (средно 21 години) и които все още са силно привлечени от половинката си, съобщи сайтът Jenite.bg.

После подложили на магнитен резонанс и хора, които са влюбени само от един месец и се чувстват във вихъра на емоциите си. Когато сравнили снимките, се оказало, че са много сходни, а активността на допамина е значителна и при двата случая.

„По време на изследването искахме от влюбените, докато им сканираме мозъка, да гледат снимката на любимия си. В този случай при някои от тях мозъкът изглеждаше като запален“, обясняват учените.

На базата на тези снимки те изяснили, освен че трепетната влюбеност е възможна и след десетилетия заедно, че разликите между „новите“ и „отлежалите“ влюбени се крие във факта, че първите изпитват повече страх и несигурност, докато тези, които имат дълъг любовен стаж, вече са се избавили от недоверието и тревогата за връзката си.

Материалът Влюбени след десетилетия заедно? Учените казват – да! е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване