05/16/18 12:09
(transmedia.bg)

За самолети и бронирани машини ще бъдат похарчени 3.3 млрд. лв.

Министерският съвет предлага на Народното събрание да одобри отпускането на почти 3.3 млрд. лева за нови бронирани машини и бойни самолети.

Близо половината от тях – около 1.5 млрд. лева с ДДС се очаква да бъдат дадени за купуването на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи от сухопътни войски. Сумата ще бъде харчена в продължение на 12 години.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обясни пред журналисти в Министерския съвет, че първите девет години ще се плащат по 100 млн. лв. на година, а последните три години от 150 до 180 млн. лв. Важно условие е да има производство в България с максимално включване на българския военнопромишлен комплекс, като впоследствие у нас ще се прави и тяхната последваща модернизация, допълни Каракачанов.

Останалите 1.8 млрд. лв. ще отидат за  придобиване на не по-малко от осем бойни самолета нов тип. И това е само първият етап, през който плащането се разсрочва за десет години. На втория етап ще се придобият още толкова машини. Каракачанов обяви, че към момента шест фирми са проявили интерес към този проект, а оферти ще се приемат както за нови самолети, така и за употребявани.

Красимир Каракачанов припомни, че двата проекта са част от управленската програма на правителството. „Искам да благодаря на Министерството на финансите за подкрепата, тъй като дълго обсъждахме дали да е с ДДС или без ДДС. Надявам се, ако нещо не се забави в парламента, поне по един от тях да бъде сключен договор до края на годината. Ще търсим максимално изгодния за националния интерес вариант. Няма да има политически или геополитически предпочитания – който направи най-добрата оферта, той ще бъде предпочетен“, каза още министърът на отбраната.

 

Днес правителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за миналата година, припомня „Дневник“. Документът отразява текущото състояние на военните аспекти на националната сигурност и резултатите от изпълнението на политиката в областта на отбраната през 2017 г.

В документа се казва, че през миналата година във въоръжените сили са проведени 290 учения, което е с 11% повече от 2016 г. Формирования от Българската армия са участвали в 69 мероприятия по оказване на помощ на населението при тежки зимни условия, пожари, наводнения и транспортиране на болни. Изпълнението на тези задачи е осъществено от 1198 военнослужещи и 184 единици техника.

В доклада се посочва, че усилията на ръководството на Министерството на отбраната през 2018 г. ще бъдат концентрирани в изпълнение на дейностите по Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили 2020. Освен това се работи по изготвяне на пътна карта за разработване на дългосрочна, всеобхватна и финансово осигурена програма за развитие на въоръжените сили след 2020 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване