05/16/18 15:30
(http://offnews.bg)

Заловиха главния юрист на район Подуяне с подкуп (обновена)

Главният юрист на столичния район "Подуяне" Лилия Геринска е бил задържан с подкуп от 10 000 лева. 

Според държавното обвинение тя е поискала парите от строителни предприемачи, за да съдейства за обществена поръчка за саниране на жилищен блок.

„Обвиняемата е получила сумата, за да наруши свои съдебни задължения. Поръчката се развива в срок от няколко месеца. Размера на паричната сума, получена вчера, е 10 000 лева. Обвиняемата за същата обществена поръчка е получила 5000 лева, тоест общо 15 000 лева. Сумата е получена от представител на дружество, което е спечелило обществената поръчка", обясни шефът на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова. 

Сделката, при която е задържана Геринска, е станала в "Овча купел". Не са използвани белязани пари. Участващите в сделката не са били наясно, че тя се следи, обясни директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов. За събиране на доказателства са използвани и СРС-та.

Сигналът срещу Геринска бил подаден още през октомври 2017 г. 

Според Русинова има доказателства, че тя е получавала подкупи и за други обществени поръчки, но за тях се очаква да бъде повдигнато обвинение в следващите дни. 

"В делото има доказателства за това, че в една обществена поръчка като подарък е получена парична сума, за да заведе свои подчинение на почивка в хотел. Установени са по делото контакти на това длъжностно лице с представители на дружествата, които са спечелили обществените поръчки. Комуникацията между нея и тези представители е доста активна. На длъжностно лице ще бъде задържано за срок от 72 часа, предстои внасяне на делото в съда. Преценката на наблюдаващия прокурор ще изхожда от обстоятелствата, че лицето отглежда непълнолетно дете“, обясни Русинова, цитирана от "Фокус".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване