05/16/18 09:10
(http://budnavarna.bg/)

Няма лекарства за ХИВ във Варна

Проблемът с лекарствата за ХИВ в София е временно решен. Но само в София.

В останалите градове в страната пациентите остават без терапия. За това алармира Националната пациентска организация.

Стана ясно, че в Националната пациентска организация независимо един от друг са постили няколко сигнала за липсващи медикаменти за ХИВ в аптеките на специализираните центрове. Сигналите се отнасяли за Стара Загора и Варна.

Според пациенти от Стара Загора от 2 седмици в болничната аптека в областния град липсват медикаментите Презиста, Трувада, Стокрин и други подобни.

Пациентите във Варна пък съобщават, че от четвъртък, 10 май, в аптеките липсва медикаментът Дерунавир. Лекарството липсвало, въпреки информацията, че медикаментът е закупен от болницата. Към момента лекарството все още не е налично в аптеката и пациенти с ХИВ не си получават необходимата терапия.

„Не сме правили проучване за положението в специализираните отделения в Пловдив и Плевен, но вероятността там да съществува подобен проблем, е голяма“, обясняват от Националната пациентска организация.

Според организацията най-притеснително е, че пациентите вече са прекъснали терапиите си заради липсата на медикаменти.

„Това може да доведе до резистентност към медикаментите, което би оскъпило лечението, но и създава реална опасност за живота на хората“, алармират пациентите.

Материалът Няма лекарства за ХИВ във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Публикувана на 05/16/18 09:10 http://budnavarna.bg/34267-nyama-lekarstva-za-hiv-vav-varna/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване