05/16/18 12:35
(http://budnavarna.bg/)

Открит паркинг заменя съборената Картофена къща

Открит паркинг ще заеме мястото на съборената Картофена къща в центъра на Варна. Теренът на бул. Княз Борис I” и ул. „Братя Миладинови“, който пустее от години след скандалното събаряне на емблематичната сграда, се подготвя за новото си предназначение. На място вече действат багер и работници.

По думите на районния кмет на „Одесос“ Николай Недев в имота няма да се строи въпреки многобройните опити от страна на собствениците за вдигане на многоетажни здания. По думите му издаденото разрешение от главния архитект на Община Варна Виктор Бузев е за открит паркинг.

Зданието, известно на повечето варненци като „Картофената къща“, заради името на помещаващ се в него някога ресторант, бе бутнато през 2008 година. Събарянето буквално разтърси градското общество. Последва дело срещу собствениците, както и уволнения в общинската администрация.

По онова време сградата е в списък с архитектурни паметници. Това обаче не пречи на придобилата я фирма да предприеме стъпки за сриването й. След случилото се става ясно, че къщата е изтъргувана от Областна администрация през 2006 година. Тогава, заедно с друг имот в Гръцката махала, я заменя за апартаменти и офис в кварталите „Младост“ и „Чайка“. Сградата получава фирма „Комар инвестмънтс“. Сделката за заменките е подписана от ексгубернатора Петър Кандиларов и одобрена от тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. По думите на Кандиларов тогава той само е финализирал сделката, а нещата са задвижени по времето на предшественика му Яни Янев.

Аргументът на собственика по онова време за бутането на зданието е, че сградата е опасна. Твърди, че Националният институт за недвижимо и културно наследство не възразил срещу намерението.

След събарянето на къщата следват уволнения в общинската администрация от тогавашния кмет Кирил Йорданов. Изгонените се сбогуват с постовете си, защото са съгласували маршрут и обезопасяване на пътя при събарянето без допитване до по-висши чиновници. Вече бившият градоначалник се закани, че докато паметникът на културата не бъде възобновен, собственикът няма да получи разрешение за строеж.

При събарянето сградата е на 95 години. Декларирана е като архитектурен паметник още през 1982 година. 3-етажното здание е било част от ансамбловия паметник “Търговска академия – Френски колеж “Сент Андре”. В красивата къща някога е живял Иван Драсов. През годините в мястото се е помещавала арт галерия, а след това и редица заведения.

Само няколко месеца след бутането на къщата бе заведено дело за случилото се в Окръжен съд. В крайна сметка магистратите не намериха нищо незаконно в действията на собствениците, съборили постройката. Бяха оправдани през 2011 година.

В годините за имота са внасяни различни подробни устройствени планове с цел вдигане на многоетажно здание. Така и не бе изявено намерение за възстановяването на къщата.

Материалът Открит паркинг заменя съборената Картофена къща е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване