05/16/18 21:12
(http://offnews.bg)

Предадохме ли Македонската православна църква, за да направим услуга на Москва?

Решението на Светия синод да забрани на духовниците от Българската православна църква да участват в планираното съвместно честване на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Македония днес провокира протест на десетки граждани.

Един от главните инициатори на протеста пред Синодалната палата е председателят на фондация "Българска памет" Милен Врабевски.  

Според него взетото на последното заседание решение обслужва "външни антибългарски интереси" и по този начин в момента Светият синод води "антидържавна дейност".

Настояваме Патриархът да свика извънредна сесия на Светия Синод, на която да бъде преразгледано решението от 14 май, когато 8 архиереи подкрепиха предложението Светият синод на Българската православна църква да не изпраща делегация в Македония за честванията на 1000 години Охридска архиепископия. Скандалното гласуване е станало в отсъствието на Патриарх Неофит, който пое отговорност да приемем подадената ръка от МПЦ да им бъдем Църква-майка в битката им за автокефалност, коментира Врабевски.

Демонстрантите са на мнение, че "няма никакви действия за последните 10 години по въпроса за духовното единение с братята от двете страни на границата. Това компрометира усилията на България за мир и прогрес в региона."

От фондация "Българска памет" предупреждават също така, че специално създадената комисия по въпроса БПЦ да стане Църква-майка на МПЦ е нефункционираща.

Вчера - часове след като ясно, че предстои протест - от пресслужбата на Светия синод обявиха, че е взето решение "за отбелязване на 1000-годишнината от основаването на Българската Охридска архиепископия" с отслужване на архиерейска св. Литургия в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" на 10 юни.

По сценария на Москва

Пред БНР Милен Врабевски коментира, че общо взето се играе по сценария на Москва: Руската православна църква не желае да има отделна Украинска църква, и най-верния ѝ сателит - Сърбия, да не дава независимост на Македонската православна църква.

Журналистът от БНТ и водещ на "Вяра и общество" Горан Благоев е на мнение, че с решението си Светият синод е проявил абсолютно историческо късогледство.

Според него страхът от двете големи църковни сили - Цариградската и Руската патриаршия, е надделял.

Русия стои зад Сърбия, а Цариградската патриаршия си играе своята игра като претендира, че тя е Църква-майка на всички църкви на Балканите, обясни той.

Когато на тези тържества по случай 1000-годишнината отсъстват български митрополити, това означава едно: България признава правото на Македония единствено и само Македония да се смята наследник на Охридската архиепископия, тъй като по стечение на историческите обстоятелства сегашната македонска територия съвпада с част от диоцеза и центърът на някогашната Охридска архиепископия се намира в държавата Македония, обясни Благоев.

Ние трябваше да отидем като Църква-майка и да имаме това първенствуващо място, което самото Скопие поиска, каза  водещият на "Вяра и общество" пред БНТ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване