05/16/18 22:53
(http://budnavarna.bg/)

През юни Девня ще се превърне в арена на епични сблъсъци и гладиаторски битки

През юни Девня отново ще се превърне в арена на епични сблъсъци, гладиаторски битки, демонстрации на оръжия, доспехи и бойна техника, езически ритуали, древни занаяти, неустоими кулинарни изкушения от минали епохи и още много автентични сцени, които ще пренесат хилядолетия назад жителите и гостите на града. За трета поредна година Община Девня организира античния фестивал „Марцианопол – животът в древния град“, който ще се проведе на 9 и 10 юни (събота и неделя) сред руините на античния амфитеатър в кв. „Река Девня“.

Този път участниците в историческите възстановки от тракийско и римско време ще бъдат два пъти повече в сравнение с миналата година, а публиката ще има възможност не само да гледа, включително и от видеостена, но и да участва в програмата. Така например в рамките на пазара на роби семейните двойки ще имат шанса да се разделят с досегашните си половинки и да се сдобият с нови. Онези пък, които дори и на шега не искат да късат с житейските си спътници, ще могат да се пробват като грънчари.

Тези и още куп приятни изненади, дегустации на тракийски вина, томболи с атрактивни награди, римски облекла и венци при вход свободен предлага Община Девня по време на грандиозния двудневен фестивал, който е единственият по рода си във Варненска област. Чрез него местната власт цели да възкреси духа на древния град Марцианопол, чиито останки лежат под квартал „Река Девня“, но и да утвърди съвременния град като атрактивна туристическа дестинация.

Фестивалът е не само интересен за ценителите на историята, но е и много полезен за подрастващите и за всички исторически лаици, които имат уникалния шанс да станат част от всекидневието, празниците и битките на древните хора, живели по нашите земи, и по този начин да обогатят своята обща култура.

Програма на фестивала по дни и часове:

Събота, 9 юни

10.00: Официално откриване
Шествие на участниците от ул. „Петрича“ до руините на античния амфитеатър
10.30: Траките в Марцианопол
– тракийски ритуален танц
– дефилиране на групи за исторически възстановки от Свищов, Ямбол и Пловдив на арената
– запознаване с бита и миналото под формата на обичаи и занаяти
– дегустация на „тракийски“ вина от местна изба или производител
11.30: Римски период
– демонстрация на римски бит, военно дело и занаяти
– дефилиране на групи за исторически възстановки от Румъния, В. Търново и Свищов на арената
12.30: Боеве на арената

Групите излизат на арената, подготвяйки се за мащабни батални сцени, чиято цел е да  се покаже господството на Рим над тракийските племена. Битката приключва с победа на императорското оръжие
13.30: Животът в Марцианопол

Възстановка на ежедневието в римската епоха, занаяти и поминък. Включват се представители от всички групи (римляни  и варвари), занаятчии и статисти.
14.00: На робския пазар
На подиум в арената се разиграва пазар на роби. Продават се мъже и жени от покорените народи. Разиграва се „импулсивна продажба“ – подканва се публиката да се включи, давайки цена на своята половинка.
14.30: Теглене на томбола
Победителите печелят награди от занаятчийския пазар

Неделя, 10 юни

10.00: Откриване на втори фестивален ден
10.15: Тракийската епоха
– дефилиране на групи за исторически възстановки
– демонстрации на оръжия, доспехи и бойна техника на арената и извън ограденото място на „града“ в зоната на „стрелбището“
– дегустация на „тракийско“ вино
– занаятчийски уроци с публиката
11.00: Римският Марцианопол

– дефилиране на групите за исторически възстановки
– римската аристокрация и войни в града: разходки сред публиката, снимки и т.н.
– демонстрации на оръжия, доспехи и бойна техника на арената
12.00: Гладиаторски боеве
– на арената се сражават гладиатори, а римляните – елит и воини гледат отстрани
13.30: Спартак или въстанието на робите
– след приключването на единоборствата гладиаторите и варварите обграждат римляните и ги извеждат „насила“ извън арената
– Спартак говори за Свободата и за красивите земи на север от Хемус, разхожда се сред публиката и т.н.
– демонстрации на оръжия, доспехи и бойна техника на арената
14.00: Закриване на II ден, теглене на томбола с победители и Парад на участниците

Материалът През юни Девня ще се превърне в арена на епични сблъсъци и гладиаторски битки е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване