05/16/18 21:01
(http://radiomilena.com/)

Спасовден- празник на Ахелой

Ахелой отбелязва своя храмов празник днес. Тържествата ще започнат сутринта с празнична литургия в храм „Възнесение Господне”.

Православната църква почита тази година на 17 май  Възнесение Господне. Празникът се отбелязва от църквата още от IV-V век и принадлежи към подвижните църковни празници – 40 дни след Великден. С възнесението Си Иисус завършил делото на спасението. За всички повярвали в Него Спасителят открива небето, за да могат всички да станат съобщници на Неговия живот, да бъдат изкупени и спасени. Затова българският народ му е дал название с дълбок религиозен и богословски смисъл – Спасовден, Денят на Спасителя.

aheloy4На Възнесение Господне Ахелой чества патронния си празник . По традиция на този ден ще се проведе Регионалният тракийски християнски събор „Спасовден”.

Според народния календар на Спасовден се моли за дъжд, като се обикалят нивите  и се пеят обредни песни. Вярва се, че ако вали на Спасовден, годината ще е богата и реколтата — обилна; спасовският дъжд е скъп — капката струва колкото жълтица.  Разпространен е обичаят ходене на росен. Срещу празника болни от различни болести хора и бездетни жени отиват в гори и ливади, където расте лековитата билка росен.

Спасовден е последният, седми по ред Велики четвъртък. Според народните вярвания на Спасовден се прибират душите на всички покойници, пуснати на свобода на първия Велики четвъртък. Затова жените отиват рано на гробищата, раздават варено жито и хляб за своите мъртви и разстилат орехови листа върху гробовете им. Така смятат, че им правят сянка на “оня свят”.

Следобеда на мегдана се събират всички и се играят “спасовските” хора — само песни, без музикални инструменти. Празнуват и всички именици. Спас, Спаска, Спасена, Спасияна, Спасимир, Спасимира, Спасия и техните производни.

Публикувана на 05/16/18 21:01 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/itbgqsgo_HQ/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване