05/16/18 14:30
(http://www.clubz.bg/)

Туск: Някой би помислил, че с приятели като Тръмп не ни трябват врагове

"В новата глобална игра Европа или ще бъде един от основните играчи, или ще бъде пионка. Или сме заедно, или няма въобще да ни има."

Това заяви днес в София председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той дойде у нас за срещата на върха "ЕС-Западни Балкани".

"Към възхода на Китай и агресивната позиция на Русия се добави нов феномен - капризите на американската администрация. Като разглеждаме последните решения на президента на САЩ, някой може да си помисли, че с такива приятели не ни трябват врагове. Европа обаче трябва да е благодарна на американския президент, защото благодарение на него се отървахме от всички илюзии. Той ни накара да осъзнаем, че ако имаме нужда от помощ, ще я намерим на края на собствената си длан", изтъкна Туск.

И продължи:

"Трябва да направим всичко възможно да съхраним трансатлантическите връзки, но и да сме готови за сценариите, в които ще действаме самостоятелно. Няма нито една обективна причина Европа да има комплекси спрямо който и да било друг. Имаме правото и задължението да държим главите си изправени - както пред приятелите, така и пред враговете си. Именно за това ще е нашата среща на върха."

"Искам Еврокомисията да получи зелена светлина, така че да е готова, когато европейските интереси са засегнати. Нашето единство е най-голямата ни сила - придържаме се към своите оръжия", каза още Туск.

Той увери, че няма да има изключения от политиките на ЕС за алуминия и стоманата:

"САЩ и ЕС са приятели и партньори, но тарифите на САЩ не могат да бъдат оправдани. Трябва да върнем реалността в тази дискусия."

След това Туск премина към едно от главните световни събития от последната седмица - излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран.

"Искам европейските лидери да препотвърдят, че ЕС се придържа към ядрената сделка, докато Иран се придържа към нея. Сделката е добра за глобалната сигурност", смята председателят на Европейския съвет.

Колкото до утрешната среща между ЕС и Западните Балкани, Туск е убеден, че европейската перспектива за страните от региона остава.

"Надявам се да доближим по-близо до ЕС приятелите ни от Западните Балкани", заяви той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване